3 tips ter bestrijding van houtenwormen in het tuinmeubilair


Inspiratie / woensdag, augustus 28th, 2019

Een wandeling door de tuin leert je dat hier tal van verschillende ongediertesoorten leven. Denk bijvoorbeeld aan zichtbaar ongedierte als muggen, wespen en mieren. Naast deze zichtbare beestjes vind je er na goed zoeken ook minder zichtbare dieren: mollen, muizen en de houtworm. De houtworm wordt al jaren als een van de meest vervelende ongediertesoorten beschouwd. Dit is niet voor niets! Het kan voor een flinke schade zorgen aan tuinmeubelen, aan bomen en struiken in je tuin, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de bestrijding hiervan.

Tip 1: smeer houten meubels met beits in

Wanneer je nieuwe houten meubels in de tuin plaatst, doe je er verstandig aan deze in te smeren met beits. Niet alleen is beits een vrij natuurlijk middel, ook schrikt het torren en kevers af. Zij zullen hun larven, de houtworm, hierdoor minder snel op je meubels achterlaten. Ook is het verstandig om nieuwe houten planten of meubels vooraf altijd te controleren op de aanwezigheid van houtworm.

Tip 2: laat dood hout niet te lang liggen

Het kan aantrekkelijk zijn om dood hout te laten liggen in een tuin. Op deze manier creëer je een natuurlijke uitstraling en trek je dieren als egels aan. Ontzettend gezellig! Toch zitten er aan dood hout risico’s. Torren en kevers gebruiken het dode hout om zich te verstoppen en een veilige plek te zoeken voor hun larven. De kans dat je na enige tijd houtworm aantreft in het dode hout is hierdoor groot.

Tip 3: schakel professionele hulp in

Mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met ongedierte, in het bijzonder houtworm, dan is het raadzaam om een professional in te schakelen. Professionele ongediertebestrijders beschikken over de kennis en ervaring om het ongedierte aan te pakken. Vaak gebeurt dit niet met gif, maar eerder met warmte en kou. Dit is een veel natuur- en diervriendelijkere aanpak. Ook is het gebruik van gif niet altijd even effectief.

Bron: https://wijdema.nl/