In de meeste gevallen kan je niet zonder: een houten schutting. Het grootste deel van de tuinen in Nederland is omheind door een houten schutting. Er is ontzettend veel keus in houten schuttingen. Van verschillende houtsoorten tot verschillende manieren van bevestigen. In deze blog vertellen we je de belangrijkste ins & outs van houten schuttingen.
Verschillende houtsoorten
Er zijn verschillende houtsoorten, afkomstig van verschillende bomen. Hardhout is afkomstig van breedbladige loofbomen. Je kunt hierbij denken aan de eikenboom, walnootboom en mahonieboom. Harde houtsoorten zijn dan ook – niet zo gek – eikenhout, walnoothout en mahoniehout. Er zijn natuurlijk nog veel meer harde houtsoorten.
Loofbomen groeien redelijk traag. Hierdoor ligt de prijs van hardhout over het algemeen hoger dan zachte houtsoorten. Hardhout gaat wel langer mee dan zachthout, mits het goed wordt onderhouden.
Er is ook tropisch hardhout. Dit is afkomstig van bomen die in de tropen groeien. Tropisch hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan normaal hardhout, maar heeft wel een grotere kans op vergrijzing bij blootstelling aan de elementen. Uiteindelijk verkleuren alle houtsoorten door blootstelling aan de elementen.
Zachthout is afkomstig van naaldbomen, zoals de den, fijnspar of zilverspar. Deze bomen groeien, in vergelijk met loofbomen, redelijk snel. Hierdoor ligt de prijs van zachthout lager dan de prijs van hardhout.
Lange levensduur
De meeste schuttingen worden gemaakt van hardhout. Dit komt door de lange levensduur van hardhout, dit is namelijk minimaal 20 jaar. Natuurlijk hangt dit wel af van de soort weersomstandigheden waaraan het hout wordt blootgesteld en hoe het hout wordt onderhouden. Wanneer je kiest voor een hardhouten schutting, kan die schutting dus makkelijk heel wat jaren blijven staan.
Verschillende soorten schuttingen
Schuttingen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende schuttingen zijn schuttingen met simpele rechte planken, horizontaal of verticaal bevestigd. Verticale schuttingen hebben het voordeel dat deze lastiger te beklimmen zijn, ideaal tegen indringers of klimmende kleuters. Horizontale schuttingen kunnen een ondiepe tuin optisch dieper doen lijken. Ideaal voor de wat kleinere tuinen, dus!
Tegenwoordig zijn moderne schuttingen ontzettend in trek. Je kunt hierbij denken aan lamellen schuttingen: dit zijn schuttingen gemaakt uit heel veel dunne latjes, horizontaal bevestigd. Ook schuttingen zonder ruimte tussen de planken zijn populair. Hiermee creëer je een strak, modern geheel.
Een andere veelvoorkomende soort schutting zijn vurenhout beton schuttingen. Bij betonschuttingen zijn de steunpalen en het onderstel gemaakt van beton. Hierdoor staat de schutting net wat steviger dan een houten schutting, maar dit maakt hem ook gelijk prijziger dan een houten schutting. Het betonnen onderstel kan in verschillende hoogtes worden gemaakt, van erg laag tot de helft van de totale hoogte van de schutting.
Voor ieder wat wils
Kortom, er is voor ieder wat wils en in de wereld van schuttingen is weinig onmogelijk. Je kunt complete kant-en-klare schutting panelen aanschaffen, handig voor de doe-het-zelver. Je kunt een schutting ook op maat laten maken door een hovenier of timmerman. Ideaal voor degene die echt een unieke schutting zoekt. Mocht je nog twijfelen, laat je dan adviseren door mensen met verstand van zaken, zoals de experts van rvg-schuttingen.nl.