Bestrijden van engerlingen en emelten


Tips / zondag, oktober 27th, 2019

Wanneer je last hebt van schade aan het gazon, zoals losliggende graszoden of bruine en gele plekken dan is de kans groot dat de schade is ontstaan door de aanwezigheid van engerlingen of emelten.

Graslarven

Graslarven leven in de bodem en voeden zich met de wortels en groene delen van planten. Graslarven zijn vooral gek op wortels van grasplanten. Engerlingen en emelten kunnen erg veel schade aanrichten aan onder andere gazons en sportvelden.

Emelten

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Deze muggen worden ook wel spekkenbijters of glazenwassers genoemd. Emelten richten zowel in het voorjaar als in het najaar schade aan. Overdag zitten emelten onder de grond en voeden ze zich met wortels. Later op de avond komen emelten boven en eten ze van de groene delen van planten. Emelten zijn gek op gras en kunnen veel schade aanrichten aan gazons. Mollen eten graag emelten, maar richten zelf helaas ook behoorlijke schade aan. Een andere natuurlijke vijand van de emelt is de vogel, maar ook deze kan flinke schade veroorzaken aan het gazon.

Engerlingen

Er zijn verschillende soorten engerlingen. Namelijk de larven van de meikever, de juni kever en de rozenkever. Engerlingen blijven tot hun ontpopping onder de grond en eten grote hoeveelheden wortels. Afhankelijk van de soort verblijven ze één tot soms wel 5 jaar onder de grond waar ze grote schade aanrichten aan onder andere gazons en sportvelden. Engerlingen voeden zich met de onderste delen van grasplanten. Hierdoor kunnen hele delen van het gazon afsterven.

Levenscycli van engerlingen

April, mei en juni

De volwassenen kevers komen rond deze tijd uit het gazon en voeden zich met bladeren, bloemen en fruit. Gedurende enkele weken leggen de kevers elke avond een paar eieren in de grond. Deze eieren komen na ongeveer vier tot zes weten uit. De larven voeden zich vervolgens met de wortels van planten.

Winter

Wanneer het buiten kouder wordt nestelen de larven zich dieper in de grond om daar te overwinteren. In het vroege voorjaar komen de larven weer omhoog waar ze opnieuw vraatschade veroorzaken aan het gazon. Volledig volwassen larven zijn tot wel vier cm groot en kunnen enorme schade veroorzaken. Vogels en mollen die op de larven jagen richten bovendien nog meer schade aan.

Laat voorjaar

In het late voorjaar zijn de volwassen larven korte tijd inactief. In deze periode verpoppen de larven zich tot kevers waarna de cyclus weer opnieuw begint.

Engerlingen en emelten bestrijden

De natuurlijke vijanden van graslarven zijn vogels en mollen. Deze richten echter behoorlijke schade aan en zijn dus niet de ideale oplossing. In het tuincentrum zijn verschillende producten verkrijgbaar om graslarven op een effectieve manier te bestrijden. Het bestrijden van graslarven gebeurd meestal in juni en november. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen is het wel belangrijk om rekening te houden met huisdieren. Een aantal producten is namelijk giftig voor bijvoorbeeld konijnen en andere (knaag)dieren. Het maaiafval mag dan ook enkele weken na het gebruik van de bestrijdingsmiddelen niet gebruikt worden als diervoeder.

Natuurlijke en biologische bestrijding

Er is ook een natuurvriendelijke manier om van engerlingen en emelten af te komen. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van graslarven. Deze microscopisch kleine diertjes gebruiken de graslarven als voedingsbron. Het gebruik van deze aaltjes is erg simpel. De aaltjes kunnen worden toegevoegd aan water en vervolgens over de aangetaste delen van het gazon worden gegoten. Het enige nadeel is dat aaltjes vaak niet in een tuincentrum te vinden zijn en dus via internet aangeschaft moeten worden.