Een eigen kruidentuintje; verschillende kruiden en hoe je ze moet onderhouden


Tips / donderdag, november 5th, 2020

Je eigen kruidentuintje is hartstikke leuk om te hebben. Tijdens het koken kun je gemakkelijk even met een schaartje naar buiten lopen om wat kruiden voor je gerecht af te knippen. Je kunt je kruiden in de volle grond zetten, maar je kunt ze ook in een grote plantenbak zetten.

Waar je je kruiden ook hebt staan, ze hebben toch onderhoud nodig. Je kunt kruiden grofweg in in twee verschillende soorten op delen. Zo heb je harde kruiden, deze hebben een houtachtige, harde steel en zachte kruiden, deze hebben een zachte, zwakke steel. De harde kruiden zijn winterhard en daar kun je dus jaren van genieten. De zachte kruiden sterven in de winter af. Wil je hier langer van genieten, dan kun je deze het beste in een potje binnen in de keuken zetten.

Soorten kruiden

Er zijn onwijs veel verschillende soorten kruiden. Onder de zachte kruiden, die je dus het beste binnen kunt zetten, vallen bijvoorbeeld citroenmelisse, munt, basilicum en dille. Onder de harde kruiden, die makkelijk het hele jaar buiten kunnen staan, vallen bijvoorbeeld salie, rozemarijn, oregano en tijm.

Het is natuurlijk ook wel handig om te weten waar je de kruiden voor kunt gebruiken. Zo zijn harde kruiden vooral geschikt om echt mee te koken. In bijvoorbeeld stoofpotjes, soepen of om mee te braden, zijn harde kruiden geweldig. Je kunt harde kruiden dus echt goed verhitten. Zachte kruiden daarentegen verliezen hun smaak en aroma wanneer je ze meekookt. Deze voeg je vaak helemaal aan het eind van de bereiding toe, waardoor ze dus wel mee opgewarmd worden, maar niet helemaal stukgekookt.

Je kunt vaak zachte kruiden in potjes bij de supermarkt kopen, maar dat kun je beter niet doen. Deze plantjes zijn vaak erg dicht op elkaar gekweekt, waardoor schimmels de plantjes al snel zullen doden. Je kunt je kruiden veel beter bij een tuincentrum zoals Warentuin kopen.

Lekkere kruiden

We hebben ze hierboven ook al even genoemd, maar om het even duidelijk voor je op te schrijven, maakten we een lijstje van een aantal lekkere kruiden voor je.

Harde kruiden:

  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Oregano
  • Salie
  • Lavendel
  • Bonenkruid

Zachte kruiden:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Dragon
  • Peterselie
  • Dille
  • Kerver
  • Koriander
  • Marjolein

Verzorging

Alle kruiden hebben genoeg water nodig. Zorg er dus voor dat de grond van je kruiden altijd goed vochtig is. Voor de zachte planten is het belangrijk dat ze het niet te koud krijgen. Als de temperatuur onder ongeveer 5 graden Celsius komt, kun je ze beter binnen zetten. Inspecteer ze ook regelmatig. Zitten er geen rare schimmels op het blad of in de grond? Wanneer er lelijke blaadjes aan de plant zitten, kun je deze er ook beter af halen. Daarbij is het handig om de plantjes regelmatig te plukken. Zo krijgen ze steeds de kans om nieuwe, jonge blaadjes te maken. Zorg er wel voor dat je niet meer dan de helft van de bladeren eraf trekt, dan heeft de plant niet genoeg blaadjes meer om licht op te vangen en dan zal hij sterven. Zachte kruiden zijn wel vaak eenjarig. Schrik er dus niet van als ze, ook als je ze in de winter binnen hebt staan, na een jaar langzaam wegkwijnen.

Wat betreft harde kruiden is het onderhoud iets makkelijker, voornamelijk omdat je deze gewoon het hele jaar buiten kunt laten staan. Deze planten zijn meerjarig en kunnen dus wel een tijdje mee. Wanneer de winter echt heel koud wordt (kouder dan -10 graden Celcius), is het wel handig als je je kruiden even een beschermlaagje geeft. Verder is het belangrijk dat je je kruiden regelmatig snoeit. Knip ze aan het begin van de herfst, goed kort af. In de lente beginnen ze dan weer met het ontwikkelen van nieuw blad, waardoor alles weer mooi vers en groen wordt. Verder ontwikkelen de kruiden bloemen in het voorjaar en de zomer, in een poging zich voort te planten. Dit ziet er leuk uit en ook de bloemen zijn eetbaar, maar door de ontwikkeling van de bloemen gaat er wel een hoop smaak verloren. Door regelmatig je planten goed te knippen, voorkom je dat er bloemen gevormd worden en behoud je dus de smaak.

Na de oogst

Om af te sluiten is het belangrijk dat je weet wat je met je kruiden kunt doen als je ze geoogst hebt. Zachte kruiden kun je, gewikkeld in een vochtig doekje, wel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar dan houd het ook wel op. Harde kruiden kun je een paar dagen ook buiten de koelkast gebruiken, maar wat misschien nog handiger is, is dat je ze kunt drogen. Trek de blaadjes van de takken en leg ze in een oven die op 50 graden Celsius staat. Laat ze zo een paar uur drogen, je weet dat ze helemaal goed gedroogd zijn, als de blaadjes verkruimelen wanneer je erop drukt. Je kunt de kruiden dan in potjes enorm lang bewaren.