Een zomerhuis schilderen: Dit is hoe het werkt


Inspiratie / zondag, maart 21st, 2021

Een nieuwe verflaag voor het tuinhuis is niet alleen een kwestie van uiterlijk, maar ook van effectieve bescherming tegen vocht, zonlicht en andere milieu-invloeden. Hier vertellen wij u hoe u uw tuinhuis moet schilderen en of en wanneer u uw tuinhuis beter kunt verven of lakken.

Moet u uw tuinhuis schilderen of glazuren?

In principe kunt u uw tuinhuis op twee manieren overschilderen: met een glazuurlaag of met een vernislaag.

Een glazuur is meer een onderhoudsproduct – wanneer u het tuinhuis schildert, brengt u een transparante bescherming aan die in het hout trekt en de structuur en de nerven behoudt. Het glazuur zorgt voor een optimale vochtregulering en beschermt het tuinhuisje gedurende ongeveer twee tot drie jaar tegen milieu-invloeden. Hoe donkerder het glazuur, hoe beter de UV-bescherming. Eenmaal geglazuurd met een donkere tint, kunt u het oppervlak echter niet meer zonder meer lichter maken – maar: u kunt een geglazuurd tuinhuis achteraf schilderen en zo de kleur veranderen.

Overigens zijn glazuren niet alleen geschikt voor tuinhuizen, maar worden ze ook gebruikt voor tuinmeubelen en terrassen met houten tegels.

Voor het schilderen van tuinhuizen worden meestal zogenaamde weerbestendige verven gebruikt. Vernissen zijn gewoonlijk dekkend en dekkend. Wanneer u schildert, brengt u een beschermende laag aan op het hout die zowel waterafstotend als elastisch is. UV-bescherming is optimaal, maar vernis kan na verloop van tijd barsten en afschilferen als gevolg van schokken. In de regel gaat vernis echter vier tot vijf jaar mee.

Het schilderen van het zomerhuis: Welke verf is de juiste?

Als u uw tuinhuisje met vernis wilt verven en u zich afvraagt welke kleur u moet gebruiken, zult u een enorm scala aan kleuren tegenkomen. Een bijzonder populaire keuze is een combinatie van gedurfd blauw of rood met wit afgezette ramen en dakranden – ook bekend als de “Zweedse look”. Let er bij witte verf op dat er na het schilderen soms bepaalde stoffen uit het hout sijpelen, waardoor het wit gelig kan worden. Om dit te voorkomen, zijn er isolerende primers.

Een tuinhuisje schilderen stap voor stap

In principe is tuinschilderen met glacis en vernis in veel opzichten vergelijkbaar, hoewel het aanbrengen van een vernislaag meestal iets meer voeten in de aarde heeft. Daarom leggen we het nieuwe schilderwerk uit aan de hand van een stap-voor-stap gids voor het verven van tuinhuisjes.

Tip: U kunt het beste een droge, liefst bewolkte lentedag met een buitentemperatuur van rond de tien graden gebruiken om uw tuinhuisje opnieuw te verven. Te veel warmte en vooral direct zonlicht kunnen leiden tot slechte droging en de vorming van luchtbellen in de verflaag.

Stap 1: Maak het zomerhuis schoon

Verwijder eerst los vuil, stof en spinnenwebben van het hout met een handbezem of borstel. Wees zeer grondig en maak elk hoekje en gaatje schoon. Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een hogedrukreiniger.

Stap 2: Schuur het oppervlak

Als uw tuinhuisje nieuw is en u het wilt schilderen, schuur dan altijd het onbehandelde hout. Oud glazuur moet ook worden opgeruwd. Dichte of afbladderende vernislagen moet u grondig verwijderen met een schuurmachine, zodat u een effen, maar nog steeds opgeruwd houten oppervlak voor u hebt. Het beste is om bij het schuren een masker en een veiligheidsbril te dragen, zodat u het stof niet inademt en het niet in uw ogen krijgt. Veeg na het schuren het hele tuinhuisje nogmaals schoon om eventuele stofresten te verwijderen.

Stap 3: Maskeer frame, ramen en kleine onderdelen (optioneel)

Afhankelijk van het feit of u een veelkleurige verfbeurt plant of niet wil dat afzonderlijke onderdelen met de verf zoals sigma s2u nova satin in contact komen, kunt u bijvoorbeeld deuren en ramen demonteren of met afplaktape afplakken.

Stap 4: Bescherm de omgeving met folie

Om te voorkomen dat het omliggende gazon of tuinpad wordt bevuild met verf of glazuur, legt u een flinke hoeveelheid folie of andere beschermende dekzeilen rond het tuinhuisje.

Stap 5: Breng de primer aan

Voordat u het tuinhuisje gaat schilderen, brengt u een primer aan op het gehele oppervlak – deze stap is niet nodig bij het glazuren. De primer kan verschillende taken vervullen, afhankelijk van zijn samenstelling: Enerzijds impregneert het het hout, waardoor wordt voorkomen dat (te veel) vocht in het hout trekt. Anderzijds beschermt de grondlaag ook tegen aantasting door schimmels of insecten en voorkomt hij dat stoffen uit het hout de latere kleur kunnen beïnvloeden. Om het tuinhuisje te schilderen gebruikt u een kwast die bij de grondverf past en brengt u deze royaal aan. Laat de primer daarna drogen.

Stap 6: Het schilderen van het huisje

Breng vervolgens de dekkende verflaag aan met een kwast en/of verfroller. Begin met de grote oppervlakken en werk dan langzaam naar de hoeken en hoekjes toe. Wees daar bijzonder grondig zodat je niets overslaat, maar zorg ervoor dat er geen verfneusjes zijn. Afhankelijk van de gebruikte verf, moet de afwerking meestal vier tot twaalf uur drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan door het schilderproces van het tuinhuisje te herhalen. Als u uw tuinhuisje echter met glazuur wilt overschilderen, geldt het volgende: een tweede laag is niet nodig.

Stap 7: Ramen en andere kleine onderdelen verven

Als de tweede laag droog is, kunt u het afplaktape van de gemaskerde delen verwijderen en ze met een tweede kleur verven. Om te voorkomen dat deze verf op het reeds geschilderde tuinhuis terechtkomt, moet u de aangrenzende oppervlakken van het voltooide huis afplakken en het afplakband pas verwijderen wanneer het werk klaar is.

Laatste tip: Het is het beste om kwasten en rollers onmiddellijk na het schilderen van het tuinhuis schoon te maken. Glazuren en vernissen op waterbasis kunnen gemakkelijk worden uitgewassen met een beetje afwasmiddel. Als de verven oplosmiddelen bevatten, gebruik dan wat penseelreiniger of terpentinevervanger voor het schoonmaken.

Tuinhuisje overschilderen zonder schuren?

Toegegeven: Vooral het afschuren van de oude verf is vervelend en voor velen niet leuk. Dus als u het tuinhuisje opnieuw wilt schilderen maar niet wilt schuren, dan kan dat. Nogmaals, u moet zoveel mogelijk vuil en stof van het oppervlak verwijderen.

Als u vervolgens uw geschilderde tuinhuis opnieuw wilt schilderen, brengt u eerst een primer of grondverf aan op de oppervlakken. Deze voorbehandeling is de enige manier waarop u er zeker van kunt zijn dat de nieuwe verf lang meegaat. Vergeet niet dat als u uw geschilderde tuinhuis overschildert zonder te schuren, eventuele scheuren of andere onvolkomenheden na het overschilderen nog steeds zichtbaar zullen zijn en het oneffen oppervlak in de toekomst vatbaarder zal zijn voor vlekken.

Een verglaasd tuinhuisje overschilderen zonder schuren is meestal iets minder ingewikkeld. U kunt sigma verf kopen en gewoon over het oude aanbrengen. Bedenk echter dat vuil en grijze vlekken die reeds in de bovenste houtlaag zijn doorgedrongen, ook door het extra glazuur in het hout zullen worden gewerkt. Een latere verwijdering, bijvoorbeeld door achteraf te schuren, is dan nauwelijks mogelijk.