Eikenprocessierups bestrijden; dit moet je weten!


Tips / donderdag, februari 25th, 2021

Hoewel het nog wat koud en winters lijkt, komt de eikenprocessierupsen tijd steeds dichterbij. Uiteraard willen we deze zomer niet met onze jassen aan lopen en lekker kunnen hardlopen in korte broek. Ook willen we dat onze kinderen onbezorgd kunnen spelen buiten, zonder dat ze bang hoeven zijn dat ze de volgende dag een rode huid, jeuk en een loopneus hebben. Nadenken over eikenprocessierups preventie is dan ook zeker geen slecht idee.

Meer over deze jeukrups

De eikenprocessierups is een kleine rups die zich met een grote groep overdag schuilhoudt in een groot nestspinsel. Dit spinsel is gemaakt van onder andere oude vervel-huidjes van de rups en brandharen. Een processierups vervelt meerdere malen en na de tweede keer vervellen, ontwikkelen ze brandhaartjes. Deze haartjes zijn de boosdoeners van de klachten die mens en dier ervaren. De brandharen bevatten namelijk een soort gif, die bij aanraking met de huid wordt afgescheiden. Door de weerhaakjes aan de brandharen zijn deze moeilijk te verwijderen van de huid en blijft de jeuk dus aanhouden. Pas na ongeveer twee weken verdwijnen de klachten. De rups zorgt met name in de maanden mei en juni voor overlast, maar ook daarna kunnen de nestspinsels nog steeds brandharen bevatten en zo voor klachten zorgen.

Hoe kunnen we ons preventief beschermen

Er wordt veel gesproken over de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Onder andere de koolmezen en vleermuizen vinden rupsen lekker, zo ook deze rups. Door meer nestkastjes op te hangen aan eiken, zou de populatie eikenprocessierupsen kunnen dalen, maar waarschijnlijk onvoldoende om de plaag tegen te gaan. Om niet tegen klachten aan te lopen in de maanden mei en juni, kan de rups ook preventief bestreden worden op biologische wijze. Dat wordt door professionele boomverzorgers gedaan op twee verschillende manieren in maart/april. De rupsen komen deze periode uit hun eitjes en gaan druk op zoek naar jonge eikenbladeren. In deze fase zijn de rupsen oranje van kleur en hebben ze nog geen brandharen. De boomverzorger benevelt de eiken in deze fase met een bacteriepreparaat of met aaltjes. Deze krijgen de rupsen binnen en zullen dan na enkele dagen sterven. Voordat zij dus voor overlast gezorgd hebben. Helaas kan dit niet op alle locaties waar de eiken aanwezig zijn. In sommige gevallen kunnen de rupsen alleen verwijderd worden als ze ook al daadwerkelijk voor overlast zorgen.