Hoe verwijder je onkruid en zorg je dat dit wegblijft? 4 tips!


Tips / donderdag, augustus 8th, 2019

Onkruid is niet mooi en bijna onontkoombaar. Daarom wil je er natuurlijk zoveel mogelijk tegen doen om je tuin mooi te houden. Helaas is het niet mogelijk om onkruid voor altijd te verwijderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het langere tijd wegblijft. Met deze tips verwijder je onkruid en blijf je er zo lang mogelijk van af.

Tip 1: Onkruid verwijderen met hitte

Een milieuvriendelijke en effectieve manier om van onkruid af te komen, is het gebruik van hitte. Dit kan op verschillende manieren. Een onkruidbrander werkt hierbij het snelste. Uit een onkruidbrander komt hete lucht waarmee je de wortels van het onkruid vernietigd. Een misverstand is dat je de gehele plant moet verbranden, je geeft alleen een zogeheten thermische schok. Als je geen geld wilt uitgeven aan een onkruidbrander kun je ook kokend water gebruiken. Dit giet je bijvoorbeeld tussen de tegels, waardoor de wortels van het onkruid ook vernietigd worden. Het werkt iets minder snel en is ook iets minder effectief, omdat water nooit zo heet wordt als een onkruidbrander.

Tip 2: Strooizout gebruiken

Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken. Let er wel op dat je dit niet in de tuin giet, want dan groeien de planten die je wél wilt ook niet meer. Ook kan deze oplossing gevaarlijk zijn voor vogels, bijvoorbeeld wanneer er een zoute plas ontstaat waar de vogels uit drinken. Daarnaast moet je dit met mate gebruiken op betonnen oppervlaktes, omdat deze beschadigd kunnen raken.

Tip 3: Schoonmaakazijn

Ook in de keuken vind je middeltjes om onkruid tegen te gaan, zo kun je bijvoorbeeld schoonmaakazijn gebruiken. Je moet het met water aanlengen en met een gieter over de tegels sproeien. Dit doodt de wortels van het onkruid waardoor je het eenvoudig kunt verwijderen en het ook minder snel terugkomt. Let wel op: het gebruik van schoonmaakazijn als onkruidbestrijding is in sommige gemeenten verboden.

Tip 4: Gebruik minder tegels

Veel mensen denken dat een compleet betegelde tuin zorgt voor minder onderhoud. Helaas is dit niet waar en kan het nog meer onderhoud vergen dan een beplante tuin. Als er veel tegels liggen kan het water niet goed weglopen, waardoor mos en ander onkruid zijn vrije gang kan gaan. Probeer daarom alleen tegels te leggen waar dat nodig is, en verder onderhoudsarme planten te plaatsen. Dit is de beste manier om onkruid tegen te houden, en het is ook nog eens beter voor de natuur. Als je inspiratie zoekt bij het creëren van een beplante tuin, kun je een tuinarchitect inhuren. Deze helpt je bij het realiseren van een prachtige tuin. Daarnaast is het belangrijk om de tegels die je hebt regelmatig te vegen, zo hebben ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans.