Pas jij al permacultuur toe in je (moes)tuin?


Inspiratie / woensdag, augustus 26th, 2020

Als fanatieke tuinierder weet je dat een moestuin onderhouden veel tijd kost. In een moestuin is altijd wat te doen. Van het klaarmaken van de grond tot het oogsten van je gewassen. Door zelf je groenten te verbouwen ben je heel ecologisch bezig. Je kweekt – geheel zonder bestrijdingsmiddelen – je eigen groenten en oogst ze vers voor de bereiding van je dagelijkse maaltijden. Biologisch tuinieren, duurzaam tuinieren of natuurlijk tuinieren zijn manieren om milieuvriendelijk aan de slag te gaan in je tuin of moestuin. En daar is ineens iets nieuws: de permacultuur. Die is in opkomst. Deze duurzame vorm van tuinieren wordt steeds populairder, want hij kost je aanzienlijk minder tijd en je draagt op een positieve manier bij aan de aarde.

Wat is een permacultuurtuin precies?

Permacultuur is afgeleid van permanente agricultuur. Het wordt ook wel het systeem van de toekomst genoemd en het is zeker niet nieuw. In de jaren zeventig werd hier in Australië al mee geëxperimenteerd. Maar de permanente agricultuur is ook toepasbaar op de Nederlandse bodem. Permacultuur heeft wel zeker overeenkomsten met ecologisch tuinieren, maar er is toch ook een significant verschil. Waar je bij ecologisch tuinieren vooral rekening houdt met de natuur en het milieu, maak je je bij permacultuur gebruik van de diversiteit in de bestaande ecosystemen. Hierbij kijk je naar zon, water en wind. Kenmerkend voor een permacultuurtuin is de grote variatie in dieren, insecten en planten.

Hoe werkt dan de toepassing in de moestuin?

Permacultuur kun je in iedere tuin of op ieder landgoed toepassen, dus ook in je moestuin. Als je hiervoor kiest, is het aan te bevelen om ook in de rest van de tuin de permacultuur toe te passen. Dit komt de groei en bloei in je moestuin zeker ten goede. Om succesvol te zijn met je duurzame aanpak, is het goed om eens aandachtig te kijken naar het ontwerp. Een goed ontwerp van de tuin vormt de basis voor een geslaagde toepassing van de permacultuur. In dit ontwerp houd je rekening met jezelf en met dier, natuur en milieu. Denk nu niet meteen dat je tuin een oerwoud wordt. Het kan juist ook op een gestructureerde manier. Om te beginnen kies je voor groentezaden en kruidenzaden die biologisch zijn geteeld.

Ervaar de voordelen

Start vandaag ook nog met de voorbereidingen voor het creëren van de permanente agricultuur in jouw groentetuin. En ervaar de voordelen zoals biologische groenten, je eigen vruchtbare grond, meer bio-diversiteit in je tuin en minder waterverbruik. Met permacultuur draag jij je steentje bij aan de aarde en creëer je een tuin die klaar is voor de toekomst. Met als mooi resultaat heerlijke geteelde verse groenten met respect voor de aarde. En dat zonder al te veel inspanningen en geld.