Sfeermakers voor in de tuin!


Inspiratie / woensdag, september 4th, 2019

Het einde van de zomer komt in zicht en dat betekent voor veel mensen het startschot om in de tuin te gaan werken. Planten worden gesnoeid, de stoep wordt schoongespoten met de hogedrukspuit en kale borders worden (opnieuw) aangeplant.  Bij dat laatste is er vaak wat twijfel want welke plant past nu het beste in mijn tuin? Zou de plant die bij de buren zo mooi staat te bloeien ook in mij tuin volledig tot zijn recht komen? Hieronder volgen 5 populaire en veelgebruikte planten voor in de tuin.

1). Liriope muscari ‘Moneymaker’

Het Leliegras, ook wel Liriope muscari ‘Moneymaker’ genoemd is een veelgebruikte plant in onze tuin. De plant is wintergroen en heeft langwerpig en smal, overhangend blad. Aan het einde van de zomer bloeit het Leliegras met paarse bloemen. Eventueel zijn er ook cultivars beschikbaar met een meer blauwe of witte bloei. De plant groeit het beste op een half beschaduwde standplaats op een voedselrijke en waterhoudende grond. Uiteindelijk kan de vaste plant/siergras een hoogte bereiken van zo’n 40 cm.

2). Echinacea purpurea

Een van de meest gebruikte en populaire vaste planten blijft toch wel de Echinacea purpurea, beter bekend onder de Nederlandse naam Zonnehoed. Deze rijkbloeiende tuinplant bloeit in de zomermaanden met prachte paarsroze bloemen. Zodra de plant in bloei staat weet insecten je tuin te vinden, op zoek naar nectar! De Zonnehoed bloeit zeer rijkelijk en groeit het beste op een plekje in de volle zon. Uiteindelijk bereikt deze Zonnehoed een hoogte van zo’n 80 tot 120 cm hoog. Daarbij laat deze vaste plant zich eenvoudig combineren met andere tuinplanten. Zo is de Echinacea erg mooi in combinatie met Rudbeckia, Liatris of samen met Asters.

3). Stipa tenuissima ‘Ponytails’

De afgelopen jaren heeft deze tuinplant flink aan populariteit terrein gewonnen. Het siergras is semi wintergroen en beweegt heel sierlijk mee met de wind. Dit komt omdat het blad van de Stipa flinter dun is. Uiteindelijk bereikt de plant een hoogte van zo’n 40 tot 50 zijn. Vanwege de kleur en groeivorm laat de Stipa tenuissima ‘Ponytails’ zich makkelijk combineren met andere tuinplanten. De plant groeit het beste op een zonnige of half beschaduwde standplaats op een doorlatende grond.

Tip

Meer informatie over deze tuinplanten of tips over het aanleggen van je tuin vind je op de website van Plant & Grow of via Tuinierservice.nl. Met wat hulp van internet kun je ook zonder al te groene vingers toch genieten van een bloeiende en sfeervolle tuin!