Thuja plicata Martin


Inspiratie / woensdag, januari 16th, 2019

De Thuja plicata Martin, oftewel levensboom Martin, is één van de vele soorten levensbomen die tegenwoordig in Nederland te vinden zijn. De Levensboom is een conifeer die zeer geschikt is om een mooie, zichtdichte haag mee te creëren. Alle levensboom soorten vragen weinig onderhoud, zijn winterhard en stellen weinig eisen aan de groeiomstandigheden. Deze eigenschappen maken de levensboom tot een zeer geliefde plant.

Levensboom als haagplant

Levensbomen zijn de ideale coniferen om een mooie haag mee te creëren. Deze coniferen zijn zowel in de zomer als in de winter groen, waardoor de haag het hele jaar door beschutting en privacy biedt. Levensbomen groeien bovendien snel, zijn eenvoudig te snoeien en zijn goed bestand tegen verschillende ziektes.

De Thuja plicata Martin

De Thuja plicata Martin is een reuzenlevensboom die maar liefst 6 tot 8 meter hoog kan worden. Deze schitterende conifeer vormt in korte tijd een compacte en wintergroene haag. De glanzende bladeren van de Thuja plicata Martin hebben een fris groene kleur en geven een heerlijke geur wanneer je ze verpulvert. Net zoals andere levensbomen is de reuzenlevensboom Martin winterhard en groeit deze op vrijwel alle soorten grond. Hij is alleen wel wat gevoelig voor droge voeten. De reuzenlevensboom Martin doet het verder goed in zowel de zon als de schaduw.

Snoei en bloei

De reuzenlevensboom Martin vraagt weinig onderhoud en is eenvoudig te verzorgen. Hij groeit gemiddeld zo’n 20 tot 40 cm per jaar. Deze conifeer kan het beste twee keer per jaar gesnoeid worden, maar het is in principe voldoende om één keer per jaar te snoeien. Dit kan het beste in de vroege herfst gebeuren. Snoei de reuzenlevensboom Martin nooit terug tot op het oude hout, want dit kan de levensboom beschadigen. Deze prachtige conifeer krijgt geen bloemen, maar draagt wel kleine, ronde kegeltjes welke gevuld zijn met zaden.

Geschiedenis van de levensboom

De levensboom komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Ook in de Azië komen levensbomen van nature voor, maar de bomen die in Nederlandse tuinen te vinden zijn, zijn van Amerikaanse oorsprong. In het verleden werd deze conifeer door de indianen gebruikt om houten gereedschap mee te maken. De levensboom werd ook gebruikt om een medicijn van te maken tegen scheurbuik. De Franse zeeman, Jacques Cartier, kon met behulp van dit medicijn zijn bemanning redden. Dit heeft deze conifeer de naam levensboom opgeleverd. De levensboom was de eerste Amerikaanse conifeer die werd meegenomen naar Europa. Eenmaal hier werd de levensboom al snel zeer populair.

Bron: tuinenmagazine.nl