Tips voor onderhoud van je gazon


Inspiratie / maandag, juni 17th, 2019

Het weer is nog wat regenachtig, maar de zomer komt er weer aan. Lange avonden genieten in de tuin doen we allemaal graag. Maar een geel gazon of een gazon met gaten is natuurlijk niet echt aantrekkelijk in je tuin. Daarom is het belangrijk je gazon goed te onderhouden.

Verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van het mos en plantaardig afval dat op en tussen je gras terecht is gekomen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een verticuteerhark of een verticuteermachine. Het losharken zorgt er voor dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je gras gaan in plaats van het mos. Verticuteer niet vaker dan één keer per jaar, en dan het liefste vlak na of vlak voor de winter.

Opnieuw inzaaien

Kale plekken in je gazon die ontstaan door bijvoorbeeld het verticuteren kun je opvullen door opnieuw graszaad aan te brengen. Let er op dat je de eerste weken niet op dit nieuwe gras kunt lopen!

Kalk strooien

Kalk is één van de stoffen die gras nodig heeft om goed te kunnen groeien. Kalk verhoogt de pH-waarde van je gazon als deze te laag is. Een juiste pH-waarde zorgt er voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden. Kalk kun je het hele jaar door strooien, maar meestal wordt dit in het voorjaar gedaan.

Bemesten

Waar kalk zorgt voor een juiste pH-waarde, zorgt bemesting er voor dat er nieuwe voedingsstoffen in de grond komen. Meestal wordt er in het voorjaar en in het najaar bemest. In het voorjaar zorgt de bemesting er voor dat het gras beter kan groeien en dat het gras beter bestand is tegen regen en wind. In het najaar zorgt het er voor dat er minder mos groeit tussen het gras, waardoor er minder noodzaak is om te verticuteren.

Maaien en knippen

Uiteraard hoort het gras maaien ook bij het onderhoud van de tuin. Maai het gras regelmatig af tot zo’n 5 cm hoog. Dit is heel makkelijk met bijvoorbeeld een cirkelmaaier.
Vergeet niet om de kantjes bij te knippen en het gras af te steken zodat het gazon strak en netjes blijft.