Veilig vuur maken in de tuin doe je zo!


Inspiratie, trends / woensdag, oktober 28th, 2020

Aan het einde van een leuke dag in de tuin is het een mooie afsluiting om een vuurtje te stoken. Dit is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter heel leuk! Zelfs als het een beetje regent, heeft een vuurtje zo zijn charme. Daarom vertellen we in deze blog alles over mooie vuurtjes, hoe je ze veilig moet stoken én hoe je brandhout het beste kunt opslaan.

Sfeervol vuur

Vuur brengt veel sfeer met zich mee. Als je naar de vlammen kijkt, dan dwalen je gedachten af en is iedereen even stil. Je gaat echt op in het moment, zonder dat je wordt afgeleid door je telefoon of andere mensen.

In Nederland worden er zowel binnen als buiten heel wat vuurtjes gestookt. Wist je dat er in ons land bijna 1 miljoen houtkachels en houthaarden in woningen zijn? Zelfs als je ze niet aansteekt, staat het erg sfeervol in huis om een paar blokken hout en een haard of kachel neer te zetten.

Verantwoord stoken

Een vuurtje is dus enorm gezellig, maar dan moet je er natuurlijk wel verantwoord mee omgaan! Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je teveel uitstoot van roet, rook, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen inademt. Op de website van Staatsbosbeheer staan een aantal goede tips om efficiënt hout te stoken in je kachel of open haard. Hieronder delen we deze tips graag met jou:

  • Gebruik alleen droog hout om te stoken. Vochtig hout brandt namelijk niet goed en geeft extra fijnstof en rook af. Als je zelf hout hakt, dan moet je dit minimaal twee jaar laten drogen voordat je het stookt.
  • Gebruik alleen onbewerkt hout. Geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout bevatten namelijk veel lijmstoffen en dit is enorm schadelijk voor je gezondheid.
  • Is het mistig of windstil? Stook dan geen vuur, want dan blijft rook te lang op een plek hangen en dat zorgt voor veel plaatselijke luchtvervuiling.
  • Een goed vuurtje heeft gele en gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding onvolledig en dus niet goed is. Verder kun je ook beter geen karton of papier stoken omdat dit veel rook en vliegas geeft.
  • Gebruik het liefst haardhout uit duurzaam beheerde gebieden met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Rookontwikkeling van haardhout

Neem de bovenstaande tips serieus, want rook is echt niet gezond om in te ademen. Het is ook zeer belangrijk dat je alleen schoon en droog (haard)hout verbrandt en niet andere spullen zoals apparatuur of kleding, want dit kan voor schadelijke rookontwikkeling zorgen.

Droog en schoon hout is heel belangrijk!

Goede kwaliteit brandhout is dus droog en schoon. Om de kwaliteit van dit hout te behouden is het belangrijk dat je het hout goed opbergt. Zo voorkom je dat het hout bijvoorbeeld vochtig wordt en gaat schimmelen.

Hout opslaan

Op Pinterest staan veel ideetjes over hoe je haardhout binnen en buiten kunt bewaren. Je kan ook makkelijk zelf iets in elkaar klussen. Heb je geen zin om zelf een haardhout opslag in elkaar te knutselen? Dan kun je natuurlijk ook bij bij diverse online webshops terecht voor allerlei houtopslag-mogelijkheden.