Wild spotten in je eigen achtertuin


Inspiratie / dinsdag, september 24th, 2019

Bij het spotten van wild denk je misschien al gauw aan een safari of bezoekje aan de Beekse Bergen. Maar ook in Nederland leven tal van inheemse wilde dieren die ook bij jou in de achtertuin voor kunnen komen: egels, vleermuizen, fazanten en natuurlijk veel insecten en vogels. In ons overwegend verstedelijkte land wordt het voor veel diersoorten echter steeds lastiger om te overleven. Een ecologisch adviesbureau geeft inzicht in wat mens, plant en dier nodig hebben om samen te kunnen leven. Maar wat kun je zelf al doen in je eigen achtertuin om het leefklimaat van wilde dieren zo min mogelijk te verstoren?

Creëer een diervriendelijke tuin

Voor insecten en vogels zijn kleine aanpassingen in de tuin al voldoende. Een insectenhotel biedt bijen, kevers, vlinders en andere insecten een plek om zich voort te planten. En de heggenmus, de naam zegt het al, houdt van heggen of bossages waar hij lekker kan scharrelen.
Zorg voor voldoende schuilplaatsen in je tuin waar egels, muizen of fazanten kunnen nestelen of overwinteren. Hiervoor kun je struiken of heggen aanplanten, maar ook zijn er eenjarige zadenmengsels verkrijgbaar met soorten waar bijvoorbeeld patrijzen goed in gedijen. Een vijver trekt veel insecten aan, en vervolgens kikkers en grotere vogels zoals reigers.
Ook indirect kun je dieren helpen, namelijk door hun ecosysteem te verbeteren. Zoals door het aanleggen van een wadi, die bij nat weer volloopt met water, of door bloemrijke en kruidenmengsels te zaaien die zorgen voor meer biodiversiteit. Hoe diverser, hoe beter voor de wilde dieren in Nederland.

Nieuwbouw of verbouw? Denk ook aan de dieren!

Ook in en om huis kun je de natuur een handje helpen, door bijvoorbeeld nestkasten voor vogels te plaatsen in de schuur of onder de dakgoot. Voor vleermuizen zijn er speciale vleermuiskasten te koop maar ook zijn ze vaak al tevreden met kieren, bijvoorbeeld een luik waar ze achter kunnen kruipen of een plexiplaat onder de dakgoot. Ook de spouwmuur is een favoriet plekje. Denk er bij verbouwing aan dat je de spouwmuur binnenshuis goed afdicht en dat deze naar buiten toe goed kan luchten. Ook bij nieuwbouwplannen voor woningen dien je rekening te houden met de flora en fauna die in dat gebied voorkomen. Voor tips en onderzoek kan je een ecologisch adviesbureau inschakelen, dat je helpt om je woning zo te realiseren dat mens én dier er beter van worden.