Tuinhuis schilderen? Zo doe je dat!


Inspiratie / woensdag, mei 26th, 2021

Van plan om je tuinhuisje eens flink op te knappen met een nieuwe verflaag? Zowel van binnen als van buiten? Wij vertellen je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Je tuinhuis schilderen kun je maar beter meteen goed aanpakken en daarna ook goed onderhouden. Een houten tuinhuis wordt namelijk continu beïnvloed door allerlei weersomstandigheden – zowel UV-stralen als regen –, waardoor het hard achteruit kan gaan.

Zo schilder je de buitenkant van je tuinhuis in 6 stappen:

Stap 1: bereid je voor

Bereid je ten eerste goed voor, door alle spullen in huis te halen en het huisje schilderklaar te maken. Denk aan het afplakken van de ramen en het verwijderen of afplakken van de sloten en scharnieren.

Welke verf of beits je het beste kunt kopen? Kijk hier voor een Sikkens verf overzicht met duidelijke specificaties en reviews.

Stap 2. Oude verf verwijderen

Het mooiste resultaat krijg je door eerst de oude verflagen te verwijderen, en dus niet om er zomaar overheen te schilderen. Je kunt dit verwijderen met behulp van een schuurmachine en een verfkrabber. Daarnaast kun je eventueel ook nog te werk gaan met een verfföhn en/of verfafbijtmiddel.

Stap 3: Ontvetten

Ook het ontvetten van je huis is een belangrijke stap in dit proces die je niet mag vergeten. Dit zorgt er namelijk voor dat de nieuwe beits/verf goed hecht aan de ondergrond. Essentieel voor een mooi eindresultaat dus! Hiervoor kun je het beste speciale verfreiniger gebruiken die je verdunt met water.

Stap 4: Impregneren

Het impregneren van je tuinhuis is optioneel, maar zeker aan te raden. Vooral als je te maken hebt met onbehandeld hout, aangezien dat een zuigende werking heeft waardoor je meer beits gebruikt dan nodig is. Ook zorgt impregneren ervoor dat je een goede ondergrond hebt voor het latere schilderwerk.

Stap 5: Schuren

Vervolgens kun je na het impregneren, indien het opgedroogd is, het hout licht opschuren met fijn schuurpapier.

Stap 6: Afstoffen

Stof het tuinhuis daarna af met een zachte borstel.

Stap 7: Beitsen

Nu kun je eindelijk beginnen met beitsen. Althans, als de weersomstandigheden ernaar zijn. Je kunt dit namelijk beter niet doen in de volle zon, omdat er anders blaasjes ontstaan. Ook in de regen is beitsen niet echt verstandig. Zit de eerste laag erop? Wacht dan zeker 12-18 uur voor je de tweede laag aanbrengt.

Klaar! Oja, wacht vooral niet te lang met het verwijderen van de afplaktape!

Binnenkant schilderen

Wil je ook de binnenkant van je tuinhuis schilderen of beitsen? Ook dan is het verstandig om dit eerst te impregneren of te kiezen voor een primer zoals, Sikkens Rubbol bl Rezisto primer.