Afval op de juiste manier afvoeren bij een tuinrenovatie


Tips / zaterdag, mei 21st, 2022

Wanneer je al jaren niets meer aan je tuin hebt gedaan, dan heb je misschien wel eens behoefte aan iets anders. Een tuinrenovatie is dan een logische vervolgstap. Bij een tuinrenovatie kan er aardig wat tuinafval vrijkomen omdat bomen, struiken en planten misschien wel moeten verdwijnen. Het is belangrijk dat dit tuinafval op een juiste manier wordt verwerkt en wordt afgevoerd. Dit kans soms best onduidelijk zijn, omdat niet iedereen dagelijks met de afvoer van afval te maken heeft. Zorg er daarom voor dat je voor het starten van de renovatie van de tuin weet, hoe je het tuinafval op een juiste manier kan verwerken. In onderstaand artikel vertellen we hier meer over en wat de mogelijkheden zijn.

Groen afval mag in de groene container

De meeste woningen in Nederland hebben een eigen groene container, ook wel de gft-bak genoemd. Hierin kan je groente, tuin en fruitafval deponeren zodat het op een juiste manier wordt verwerkt. Omdat tuinafval ook in de groene container gedeponeerd mag worden kan dit gebruikt worden voor een tuinrenovatie. Echter is de groene container vaak veel te klein. Een optie is om het afval dan in de tuin te laten liggen, maat zeker op de lange termijn is dat geen optie. Bovendien kan je tuinrenovatie veel vertraging oplopen.

Breng je tuinafval naar de vuilstort

Omdat je groene container vaak veel te klein is om je groenafval af te voeren, kan je het groenafval naar de plaatselijke vuilstort brengen. Mogelijk dat je een aantal keren heen en weer moet rijden, maar je kan dit flexibel inplannen. Gebruik bij het vervoer van het afval bij voorkeur een goede aanhanger waarbij je de lading volledig af kan dekken. Het afdekken van de lading is namelijk verplicht, ook wanneer de vuilstort zich op korte afstand bevindt. Vind je het te ver rijden of is de klus dusdanig tijdrovend? Dan loont het om eens te kijken naar de mogelijkheden om een container te huren.

Huur een container voor je groenafval

Wanneer je geen tijd hebt om zelf naar de vuilstort te rijden of de vuilstort is te ver, dan is het huren van een container via bijvoorbeeld de Maton Groep een goede optie. Kijk wel naar het type container dat je huurt, want je hebt wel een speciale afvalcontainer nodig. Deze container is geschikt voor snoei- en tuinafval, takken, onkruid en bladeren. Ook mag gras aan de inhoud van de container worden toegevoegd. Soms komt er bij een tuinrenovatie meer afval vrij, zoals zand of veel wortels met kluit. Ook voor dit afval is een tuinafval container de beste optie. Dit geldt ook wanneer je een oude schuur of bijgebouw wilt slopen. Ook dan heb je een speciale container nodig die geschikt is voor de afvoer van puin. Gooi in ieder geval nooit alle soorten afval in één container. Dit kan je flink wat geld kosten en kan ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu.