Garagedeur onderhouden: zo voorkom je piepende geluiden!


Tips / maandag, augustus 15th, 2022

Het juiste en tijdig onderhouden van de garagedeur kan een hoop problemen voorkomen. Er is niets vervelender dan wakker worden van een piepende garagedeur, of buren die klagen over de herrie. Na verloop van tijd kunnen verschillende mechanische of externe invloeden voor slijtage zorgen. Deze kunnen piepende geluiden veroorzaken bij het openen en sluiten van bijvoorbeeld een roldeur. Een piepende garagedeur kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. In dit artikel lees je alles over de oorzaken van piepende garagedeuren, de verschillende manieren om dit probleem op te lossen en wanneer je het beste een specialist kan raadplegen.

Wat veroorzaakt het piepende geluid?

Zowel mechanische als externe factoren kunnen luidruchtige garagedeuren veroorzaken. In de meeste gevallen is één onderdeel het probleem, terwijl in sommige gevallen verschillende factoren samen de oorzaak zijn.

Mechanische veroorzakers

Om de juiste oplossing te vinden voor je luide garagedeur, zal je er eerst achter moeten komen waardoor het vervelende geluid veroorzaakt wordt. Meestal is het zo dat één onderdeel van de garagedeur het piepende geluid veroorzaakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat scharnieren of andere bewegende onderdelen zijn aangetast door vuil of roest. Ook kan een garagedeur luidruchtig worden door gedraaide kabels, te weinig vet op de scharnieren of springveren die langs elkaar wrijven.

Weersinvloeden

Zowel hitte als kou kunnen de onderdelen van de garagedeur aantasten door de onderdelen van de deur te laten uitzetten of krimpen. Ook kan vocht in combinatie met vuil zorgen voor roest op de onderdelen, wat op den duur de vervelende, piepende geluiden veroorzaakt.

De juiste oplossing voor het probleem vinden

Het repareren van de garagedeur kan ingewikkeld zijn. Het wordt daarom over het algemeen aangeraden om een specialist raad te plegen voor de reparatie. De reparatie moet namelijk aansluiten op de manier waarop de garagedeur is geïnstalleerd bij de aanschaf. Daarbij komt elke garagedeur met bepaalde instructies die in acht genomen moeten worden zodat de correcte reparatie wordt uitgevoerd.

Zelf de garagedeur repareren

Ga je zelf de garagedeur repareren? Begin dan met het controleren van alle mechanica. Door de invloeden die hierboven beschreven zijn, kan het zijn dat bepaalde garagedeur onderdelen vervormd of versleten zijn. Daardoor werkt de deur niet zoals zou moeten en ontstaan de piepende geluiden. Kun je geen schade vinden in de mechanica? Dan kan het probleem te vinden zijn in de kleinere details. In dit geval kun je het beste alle onderdelen van de deur goed schoonmaken en het vet verwijderen. Let hierbij echter op dat je geen vet verwijdert van gesloten, bewegende onderdelen. Deze zullen opnieuw ingevet moeten worden.

Wanneer moet je een specialist inschakelen?

Vooral wanneer je niet helemaal zeker bent welk onderdeel van de garagedeur het geluid veroorzaakt, zal het nodig zijn een specialist raad te plegen. Vaak is het namelijk zo dat niet alleen een enkel onderdeel het probleem veroorzaakt, maar dat verschillende factoren samen de veroorzakers zijn. Een specialist zal nadenken over de omstandigheden, het soort geluid dat wordt veroorzaakt en wanneer het geluid is begonnen. Op deze manier kan de best passende oplossing gevonden worden voor het probleem en wordt voorkomen dat hetzelfde probleem zich opnieuw zal voordoen. Daarbij heeft een specialist meer kennis van de eerste installatie van de deur en de specifieke instructies die bij de garagedeur horen. Door deze kennis kan een specialist vaak de best passende oplossing voor het probleem vinden.