Kiezen voor een houten of composiet schutting?


Tips / woensdag, februari 17th, 2021

Er zijn zeer veel mogelijkheden om een mooie schutting te plaatsen als omheining. In dit blogbericht geven we u wat uitleg over verschillen tussen materialen zoals hout en composiet als schutting. Wij tonen je zowel de voordelen alsook nadelen van al die verschillende schuttingen, zodat je zeer goed kan beslissen welke tuinschutting of welke materiaalsoort het beste bij jouw tuin past.

Een houten schutting

De meest gekende schuttingen zijn simpelweg de houten tuinschuttingen. De meeste van deze houtschuttingen die je vaak ziet zijn een simpele plankenschuttingen met verticale plankjes, maar je hebt natuurlijk ook schuttingen met horizontale plankjes. De prijzen van deze tuinschuttingen variëren van enkele tientallen euro’s voor een schutting gemaakt met zachthout met plankjes die 32 mm breed zijn, tot wel ruim 100 euro voor een mooi geoliede hardhouten tuinschutting. Hout is namelijk een natuurlijk product en het heeft ook een zeer warme en heel natuurlijke uitstraling. Hout is eenvoudig te verwerken en zo ook gemakkelijk op maat te maken.

De voordelen van een houten schutting:
• Zeer veel keuze
• Gemakkelijk zelf te plaatsen
• Hout is simpel te verwerken
• Zachthout is meestal goedkoop (maar dit blijft niet eeuwig oneindig goed)

De mindere kanten van een houten schutting:
• Zachthout is niet echt duurzaam
• Behandeld hout moet je steeds opnieuw behandelen dit mooi te houden
• Hout kan vergrijzen
• Kwalitatief hardhouten schutting is relatief duur

Een composiet schutting

Deze tuinschutting wordt met de jaren steeds bekender en bekender: een composiet schutting. De verhouding van kwaliteit en prijs wordt steeds gebalanceerder voor deze zeer duurzame schuttingen. Composiet is namelijk een samenstelling van zowel hout als kunststof. Deze kunststof zorgt er namelijk voor dat een omheining er lang goed blijft uitzien. In het kort: omdat de schutting grotendeels uit kunststof gemaakt is, blijft de tuinschutting er zeer lang uitzien alsof je het hebt geplaatst. Vele bekende merken hebben zeker antraciet in het aanbod, waardoor je een zeer hedendaagse schutting kan maken. Hier bijpassend kan je ook voor composiet, maar aluminium tuinpalen zijn zeker ook een goede optie. Schoonmaken is zeer eenvoudig met een hoge drukspuit.

Waarom kiezen voor composiet?

Eerst en vooral een schutting van composiet is erg duurzaam. Het is gemaakt van zowel kunststof als hout en gaat jaren mee. Perfect als u besluit om een volledig nieuwe schutting aan te kopen, want dan bent u daar weer meerdere jaren vanaf. Een composiet schutting heeft ook een natuurlijke uitstraling, juist omdat het deels van hout is geproduceerd. Composiet is ook water- en vocht bestendig, waardoor het hout niet snel gaat rotten of scheef trekken. De kwaliteit blijft dus volledig behouden en over meerdere jaren is je schutting nog steeds zo goed als nieuw. De ervaringen met een composiet schutting zijn daarom erg positief.

Hoewel er zeer veel voordelen zijn bij een composiet schutting, is er ook wel een nadeel. Op composiet zie je iets sneller een kras dan op hout. Nu het is wel mogelijk om deze krassen weer weg te schuren, tot een zekere diepte van die kras. Wanneer je dit niet zo erg vindt, kun je kiezen voor een zeer duurzame composiet tuinschutting zodat jij snel weer je privacy herwonnen hebt.