Kunstgras op balkon? Ja, dat kan!


Tips / donderdag, oktober 29th, 2020

Wist je dat je kunstgras ook op het balkon kunt leggen? Hiermee geef je elk balkon een make-over! Tegenwoordig voelt kunstgras net zo zacht aan als echt gras onder blote voeten. Met kunstgras op het balkon creëer je dus een gezellig tuingevoel op grote hoogte.

Kwaliteit is van belang

Kwaliteit is belangrijk als je kunstgras op balkon aanlegt. Goede kwaliteit betaalt zich op de lange termijn uit, want het kunstgras blijft langer mooi en vergt weinig onderhoud. Om de duurzaamheid zoveel mogelijk te vergroten, leg je onder het kunstgras een ondergrond, zodat het beter bestand is tegen slijtage. Er zijn speciale gronddoeken en -platen verkrijgbaar die je onder het kunstgras legt en deze zorgen ervoor dat het kunstgras beter op zijn plaats blijft zitten.

Ondervloer egaal maken

Het vloeroppervlak van het balkon moet goed gereinigd worden, voordat je het kunstgras erop legt. Ook moeten alle kuiltjes en bultjes (van bijvoorbeeld zand of steentjes) weggewerkt of weggehaald zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat het kunstgras op een schone en egale vloer gelegd wordt. Ook het type balkonvloer is belangrijk om naar te kijken. Als de vloer uit beton bestaat, dan is een ondervloer van schuim voldoende. Bestaat de vloer uit dakbedekking zoals dakrollen, dan heb je een stevigere stof als ondervloer nodig om de balkonvloer te beschermen tegen eventuele beschadigingen.

Kunstgras uitrollen en leggen

Is de ondergrond schoongemaakt en de ondervloer gelegd? Dan kun je daar het kunstgras overheen leggen. Kunstgras leggen is een secuur werkje en daarom moet je daar goed de tijd voor nemen. Heb je een groot balkon, dan is het handig om een extra persoon te vragen die je kan helpen om de boel netjes neer te leggen. Als je meerdere rollen hebt, dan moet alles in een richting worden gelegd. De vezels moeten namelijk dezelfde kant op staan, zodat het een natuurlijke uitstraling krijgt. Ook moeten alle naden goed op elkaar aansluiten en mag er maximaal twee millimeter tussen de stukken in zitten. Gebruik speciale tape of lijm om de rollen bij elkaar te houden, zodat ze niet gaan verschuiven. Houd er rekening mee dat de rollen ook weer niet helemaal dicht op elkaar moeten zitten, want op den duur zullen de stukken over elkaar heen gaan schuiven als er echt helemaal geen ruimte tussen zit.

Kunstgras snijden: precisiewerkje, maar goed te doen!

Het is een precisiewerkje om zelf kunstgras af te snijden tot de gewenste afmetingen. Als je dus geen vaste hand hebt en niet zo handig bent, dan kun je beste een vakman inschakelen of goede tutorials op internet zoeken, voordat je aan de slag gaat met kunstgras snijden.

Kunstgras onderhouden

Heb je kunstgras eenmaal op het balkon gelegd? Dan is het genieten geblazen! Kunstgras vraagt weinig onderhoud, maar er zijn wel een aantal manieren om het kunstgras zo lang mogelijk mooi te houden. Als er bijvoorbeeld boombladeren, takjes of ander natuurafval op het balkon vallen, dan kun je het kunstgras het beste schoonvegen met een borstel. Door te borstelen zullen de vezels van het kunstgras ook fraai omhoog staan. En heb je huisdieren die regelmatig op het balkon zitten? Dan is het goed om te weten dat kunstgras geheel veilig is voor dieren. Wel is het verstandig om uitwerpselen en urine zo snel mogelijk van het kunstgras te verwijderen.