Wat is de beste potgrond mix voor kamerplanten?


Inspiratie, Tips / woensdag, juni 3rd, 2020

Welke potgrond het beste is hangt nauw samen met wat de behoeftes zijn van de specifieke plant. Maar over het algemeen bestaat een goede pot mix voor kamerplanten uit veenmos, vermiculiet en perliet. De anorganische stoffen zorgen ervoor dat de potgrond licht en luchtig blijft. Dit is goed voor de toevoer van zuurstof en de absorptie van water en voedingstoffen.

Als je maandenlang je plant van boven water geeft, dan verdicht de aarde rond de wortels. Normaalgesproken woelen wormen de grond weer om, maar die heb je in huis natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat de wortels van je planten de zuurstof krijgen die ze nodig hebben, is het belangrijk om anorganische componenten toe te voegen. Veelal wordt dus perliet of vermiculiet gebruikt. Hierdoor kan het water vrij weglopen en bestaat de grond voor ten minste 20 procent uit lucht.

Veel merken potgrond voegen organische componenten toe aan de mix. Denk bijvoorbeeld aan veenmos, boomschors compost, voedingskorrels van zeewier, of kunstmest. Een goede mix droogt niet snel uit, en heeft een variëteit aan voedingsstoffen voor de planten. Als vuistregel kan je aanhouden dat als potgrond tussen de 20 en 30 procent organisch materiaal bevat, deze goed is voor jouw kamerplanten.

  • Heb jij bijvoorbeeld een vetplantje of cactus, dan heb je een extreem poreuze grond nodig. Het water moet snel door kunnen sijpelen. Dit krijg je voor elkaar door één derde zand te mengen met een standaard potgrond.
  • Viooltjes en varens geven daarentegen juist de voorkeur aan grond met veel organische componenten. Het hoge humus gehalte kan je bereiken door de potgrond te mengen met boomschors compost.
  • Orchideeën hebben het liefst zo min mogelijk aarde. Die zijn het gelukkigst op veenmos of op een dennen bast.

Let altijd op de porositeit

De voedingsstoffen kan je altijd later nog bijvoegen. Maar de porositeit van de potgrond niet. De porositeit is daarom de belangrijkste overweging bij het kopen, of zelf mengen van potgrond. Alleen bij voldoende porie ruimte krijgt een kamerplant voldoende toegang tot zuurstof en water, en heeft de plant ruimte voor een gezonde wortelgroei.