Welk type groene schutting kies jij?


Tips / woensdag, maart 23rd, 2022

Wil je graag meer privacy in de tuin, maar kijk je liever niet aan tegen houten schuttingpanelen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een groene schutting. Je kan hierbij kiezen tussen haagplanten of een haag met klimplanten welke beide een prachtige aanvulling op de tuin zullen zijn. Met een groene haag zorg je voor een beschutte plek voor dieren en creëer je voldoende schaduwplekken zodat de tuin in de zomer wat koeler is. Helaas zitten er aan een groene haag ook nadelen en is een groene schutting niet geschikt voor iedere tuin. Zo moet je nadenken over het onderhoud en de kosten die vaak hoger zijn dan bij een houten schutting.

Installatie en onderhoud van een groene schutting

Wil je graag een groene haag als schutting gebruiken? Dan is het grootste voordeel dat je geen schutting of hekwerk nodig hebt als basis. De haagplanten kan je namelijk direct in de grond planten en door ze te snoeien behouden ze hun vorm. Een hekwerk ter ondersteuning is dan ook niet nodig. Kies je liever voor klimplanten, zoals Hedera, Clematis of Passiebloem? Dan moet je je realiseren dat er een hekwerk nodig is die dient als basis. Het plaatsen van een dergelijk hekwerk kost tijd en zeker bij een grote tuin kan het omheinen een dure aangelegenheid zijn. Het planten van een haag is daardoor eenvoudiger en in veel gevallen ook goedkoper.

Wanneer je kijkt naar de duurzaamheid dan zal je zien dat haagplanten langer mee gaan dan een klassieke houten schutting. Een beuk gaat al snel 50 jaar mee, terwijl een schutting na 10 tot 15 jaar wel aan vervanging toe is. Ook het hekwerk dat ter ondersteuning van klimplanten is aangelegd kent doorgaans een kortere levensduur dan haagplanen. Het onderhoud van haagplanten en klimplanten verschilt en is afhankelijk van het type haag of plant. Een Hulst hoeft bijvoorbeeld maar één keer per jaar gesnoeid te worden, terwijl coniferen erg hard groeien en daardoor meer onderhoud nodig hebben. Klimplanten als de Hedera groeien ook erg snel. Het voordeel is dat je hekwerk snel is dichtgegroeid, maar je moet deze wel regelmatig snoeien om wildgroei te voorkomen.

Ook in de winter genieten van een groene haag

Het voordeel van een groene schutting is dat zowel de haagplanten als de klimplanten in de winter groen blijven. Je behoudt hierdoor je privacy en je tuin blijft vrolijk en kleurrijk. Wil je in de winter graag een groene tuin? Kies dan wel voor de juiste haag- of klimplanten. De Portugese Laurier is bij uitstek een plant die bekend staat om zijn diepe groene kleur in de wintermaanden. Een klimplant met dezelfde eigenschappen is de Toscaanse Jasmijn. Deze behoudt zijn groene bladeren. Kies in ieder geval niet voor een klimhortensia of een beukenhaag. Deze planten verliezen hun bladeren in de winter waardoor je je privacy snel verliest. Hoewel deze planten en struiken in het voorjaar zeer snel groeien en je tuin voorzien van prachtige knoppen, zijn het in de winter vooral kale takken.