Dit moet je weten over rondhout


Inspiratie / zaterdag, april 23rd, 2022

Stoere en landelijke hekken die weilanden of tuinen omheinen of de robuuste palen die ervoor zorgen dat bomen recht omhoog groeien; al deze palen zijn voorbeelden van rondhout. De palen zijn voor vele zaken te gebruiken waarbij de robuuste en stoere uitstraling tot zijn recht komt. Denk bijvoorbeeld aan een kinderhekwerk waar kinderen zich volledig kunnen uitleven of robuuste pergola’s. Wat rondhout nu precies is en wat het verschil is tussen gekruind, cilinder gefreesd of geschild leest u in dit artikel.

De karaktereigenschappen van rondhout

Rondhout zijn tuinpalen in cilindervorm die eigenlijk niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Rondhout kent vele toepassingen; zoals een landelijke afrastering voor de tuin of een weiland, een robuuste palenwand voor klimplanten of een super stoere wigwam. Rondhout is verkrijgbaar in diverse soorten en afmetingen palen die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Zo zijn er palen die zijn geschild, palen die zijn gefreesd of palen met of zonder waterafstotende top. Zo’n waterafstotende top wordt ook wel gekruinde top genoemd.

Geschild rondhout

Geschilde palen hebben een rustieke docht grillige vorm en worden doorgaans gebruikt voor het ruigere en stoerdere werk. De palen zijn ontdaan van schors, maar verder niet afgewerkt. De geschilde palen zijn perfect voor het plaatsen van grote afrasteringen of voor het plaatsen van begroeiing. Ook kunt u met geschild rondhout prachtige erfafscheidingen maken waaraan u eventueel draad of harmonicagaas kunt bevestigen. U kunt de geschilde palen eventueel ook geïmpregneerd krijgen. Deze zijn duurzamer en minder beïnvloedbaar door regen en wind. Hierdoor zijn ze geschikt om in de grond te plaatsen.

Gefreesd rondhout

Naast de geschilde rondhout palen bestaan er ook de cilinder gefreesde rondhout palen. Deze palen worden bewerkt door een schaafmachine waarbij ze egaal worden en vrij zijn van schors en oneffenheden. Hierdoor worden de palen mooi egaal, strak en recht. Door de toepassing van deze techniek is de top van de palen altijd gekruind. Met de gefreesde en strakke palen kunt u mooie pergola’s maken, maar ook klimrekken voor kinderen. De gefreesde palen zijn op eenvoudige wijze te combineren met halfronde palen. Deze halfronde palen kunt u gebruiken als daksporen, maar u kunt ze natuurlijk ook gebruiken voor het bouwen van een hek, een klimrek of een wigwam.

Palen met een gekruinde top

Gekruind rondhout, ook wel gekroond rondhout genoemd, bevat de techniek waarbij de bovenkant van de palen schuin wordt afgesneden. Hierdoor vindt er een betere afwatering plaats aan de bovenkant van de paal. Het rondhout gaat hierdoor veel langer mee en door deze techniek hebben weersveranderingen minder invloed op de kwaliteit van de paal.

Robinia en Kastanje rondhout palen

Zowel de Robinia als de Kastanje rondhout palen zijn erg duurzaam. Toch hebben beide houtsoorten andere eigenschappen. De palen van kastanjehout hebben een zeer stoer karakter. Doordat ze erg sterk zijn gaan ze lang mee en zijn ze bovendien erg duurzaam. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om pergola’s of afrasteringen mee te bouwen. Het kastanjehout is zeer taai en kan onbehandeld gebruikt worden. De palen zijn eveneens geschikt om te gebruiken in de grond, zonder dat het hout wordt aangetast. Het Robinia hout is nog duurzamer dan kastanjehout, waardoor ze ideaal zijn voor het gebruik voor afrasteringen, boompalen of voor overkappingen. Het hout is afkomstig van de Acaciabomen, wat een robuuste uitstraling met zich mee brengt. Robinia palen zijn hiermee erg duurzaam en gaat lang mee, waardoor je de palen niet snel hoeft te vervangen.