Zaadjes voor de moestuin: welke haal jij in huis?


Tips / maandag, april 25th, 2022

Als je een moestuin hebt, dan ben je je ongetwijfeld aan het voorbereiden op het oogstseizoen. Augustus wordt niet voor niets traditioneel gezien als de oogstmaand. Maar wist je dat je ook goed kunt zaaien in augustus? Er zijn verschillende groente- en fruitsoorten waar je in de nazomer mee aan de slag kunt in de moestuin. Je kunt dus nog gerust zaad bestellen om in dit seizoen te zaaien. Ben je benieuwd welke groenten het goed doen in het najaar? En waar je op moet letten bij het zaaien? We vertellen het je in dit artikel!

Spinazie zaaien

Spinazie laat zich goed zaaien in augustus. Het is bij uitstek een wintergroente, en dat is niet voor niets. Je kunt tot in september beginnen met het zaaien van spinazie, want de plant kan bijzonder goed tegen de kou. Hij staat graag buiten in de volle grond. Zaai je je spinazie in augustus, dan kun je vaak in oktober al oogsten en genieten. Als je laat in het seizoen zaait kun je het beste kiezen voor scherpzaad. Dit zaad is extra goed tegen de kou bestand.

Paksoi in de tuin

Paksoi is van origine een Aziatische groentesoort die heerlijk knapperig is. Je kunt paksoi van juni tot september in de volle grond zaaien, dus ook in augustus kun je nog met deze groente aan de haal. Het kweken van paksoi is relatief eenvoudig. Juist bij koude temperaturen doet de plant het goed. Zorg voor een plekje met voldoende zon en geef de paksoi genoeg water, maar laat de bodem niet te vochtig worden. Sommige rassen kunnen al binnen dertig dagen na zaaien worden geoogst als snijkool. Dat is snel genieten dus!

Ook leuk: vergeet-me-nietjes

Je kunt niet alleen groenten en fruit zaaien in augustus: er zijn ook verschillende bloemen en sierplanten die zich nog goed laten zaaien. Je zaait de zaden het liefst in een kweekkas, waarna je ze kunt verplanten naar je tuin of een mooie pot. Ook op een balkon kun je vergeet-me-nietjes zaaien. Het zijn sierlijke bloempjes die elke tuin, pot of balkon prachtig kunnen opfleuren. Ook de leuke lampionplant kun je in augustus nog zaaien. De kleine oranje lampionnetjes die deze plant produceert zijn perfect voor in de herfst.

Online zaden bestellen

Voor groentenzaden hoef je tegenwoordig niet meer naar het tuincentrum. Online vind je vaak een uitgebreider assortiment met veel verschillende rassen. Zo kun je met gemak de zaden in huis halen die jij in je moestuin wilt zaaien. Probeer eens een aantal verschillende rassen uit en ontdek jouw nieuwe favoriet. Ook aardbeien en radijsjes kun je in augustus nog goed kweken. Genoeg te doen dus in eigen moestuin.