4 tips voor een kindvriendelijke tuin


Tips / zaterdag, mei 15th, 2021

Tijdens een pandemie is het lastig om er met de kids op uit te gaan. De pretparken zijn dicht, dierentuin gesloten en ook veel speeltuinen zijn met rood lint afgezet. Het ziet er dan ook naar uit dat samen buiten zijn toch echt in de tuin moet plaatsvinden. Dan is het natuurlijk wel prettig als je een tuin hebt die kindvriendelijk is. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in dit artikel. Wij hebben namelijk een aantal tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: kies voor gras

Een tuin vol met tegels is natuurlijk niet erg fijn om in te spelen. Je kunt er immers niet “verantwoord” op vallen. Gras is een stuk zachter en daarmee verantwoordelijker. Een ander voordeel van gras is dat het minder heet wordt. Stenen daarentegen houden de hitte vast en op een warme dag kunnen kinderen hun blote voetjes daar flink aan bezeren.

Vind je gras te veel onderhoud vergt? Dan kun je ook voor rubber tegels of vlonders kiezen.

Tip 2: zorg voor schaduw

Een zonnetje op de snoet is natuurlijk heerlijk, maar teveel zon kan gevaarlijk zijn. Maar kids zijn vaak te jong om deze gevaren in te zien. Een laag zonnebrand kan helpen, maar zorg liever voor een aantal schaduwrijke plekken in de tuin. Hier kunnen de kinderen verantwoord spelen en uitrusten. Een schaduwrijke plek kun je creëren met hoge planten en bomen. Heb je die niet in de tuin staan, dan kun je ook gebruikmaken van een schaduwdoek. Plaats dit over de zandbak, de glijbaan of de lounge dining set van ikwiltuinmeubelen.nl en de kids kunnen veilig spelen!

Tip 3: maak een moestuintje

Kinderen kunnen uren spelen in de tuin. Heerlijk! Maar het is ook leuk om samen iets te doen met de kinderen waarvan ze ook nog iets leren. Heb je weleens gedacht aan een eigen moestuintje? Dat is naast leuk ook super leerzaam. De kids maken kennis met de herkomst van voedsel, leren over de natuur en zijn lekker in de buitenlucht. En de beloning is natuurlijk de eigen gekweekte groenten opeten!

Tip 4: vermijd giftige planten

Planten brengen leven en gezelligheid in de tuin. Maar sommige planten kunnen ook giftig zijn. Als je dit weet en er rekening mee houdt, is dit geen probleem. Maar voor kids is dit anders, die stoppen het zo in de mond. Het risico op ernstige vergiftiging, huidreactie of allergie is over het algemeen laag, maar voorkomen is beter dan genezen. Controleer daarom altijd wat er in de tuin staat en koop planten die niet giftig zijn. Deze planten, hoe mooi ook, kun je beter vermijden:

  • gouden en blauwe regen;
  • blauwe monnikskap;
  • doornappel;
  • vingerhoedskruid;
  • gevlekte aronskelk;

Veel tuinplezier met de kids gewenst!