Kunstgras, zelf doen of toch laten doen?


Tips / zaterdag, mei 15th, 2021

Wil je kunstgras aanleggen? Logisch, kunstgras is vandaag de dag een praktisch alternatief als je geen echt gras wilt. Kunstgras heeft dezelfde uitstraling en het heeft veel minder onderhoud nodig dan echt gras. Ook blijft kunstgras altijd groen. Logisch dus dat steeds meer mensen voor kunstgras kiezen. Als je eenmaal gekozen hebt voor kunstgras, moet je goed nadenken of je het zelf wilt aanleggen of dat je het laat aanleggen door iemand anders.

Zelf kunstgras aanleggen

Wanneer je zelf kunstgras wilt aanleggen is dit niet heel erg moeilijk. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om het zelf te doen. De voornaamste reden is vaak dat dit toch wel de kosten drukt. Het gebeurt dan nog wel eens dat mensen in de knoei raken. Het kan ook best zwaar lichamelijk werk zijn dus wanneer je loopt met rugklachten of nekklachten is het beter om je grasmat aan te laten leggen.

Onderschat het aanleggen van een grasmat niet. Het is fysiek zwaar werk. Als je fysiek in staat bent om dit klusje aan te kunnen dan is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen hebt. Je kunt de benodigdheden online bestellen of je kunt deze in een bouwmarkt kopen. Als je naar een bouwmarkt gaat kun je kiezen om advies te vragen. Zodra je alle benodigdheden in huis hebt, kun je gaan beginnen met het aanleggen van kunstgras.

Hieronder leggen wij je in 5 stappen uit hoe je het beste kunstgras zelf kunt aanleggen.

1. Verwijder het vuil. Zorg ervoor dat alle takjes, onkruid, oude gras en alles wat niet in de ondergrond hoort verwijderd is. Als je dit eenmaal gedaan hebt ga je de grond egaliseren met een hark.
2. De tweede stap is om een ondergrond aan te brengen. Welke ondergrond je ook kiest de ondergrond moet minimaal 5 cm hoog zijn.
3. Zorg ervoor dat je een stabilisatiedoek plaats. Hierdoor komt het kunstgras stabiel te liggen en voorkom je hiermee dat het gras op zwakkere plekken gaat inzakken. Ook komt er geen onkruid doorheen. Onkruid groeit namelijk niet zichtbaar groeien door een stabilisatiedoek.
4. Als je dan eindelijk het kunstgras kunt gaan neerleggen, zorg er dan voor dat de rollen kunstgras als je ze uitrolt geen plooien hebben. Als je meerdere rollen gaat uitrollen is het belangrijk om goed op te letten of alle grassprieten dezelfde kant op staan.
5. Gebruik haken om het kunstgras vast te zetten. Deze haken sla je aan de zijkanten van het kunstgras. Dus aan de randen. Zorg er wel voor dat je de haken gebruikt die speciaal bedoeld zijn voor kunstgras. Door middel van de haken wordt het kunstgras in principe vastgezet dus het is belangrijk dat dit goed gebeurd. Wanneer je de mat eenmaal vast hebt gezet, kun je gaan genieten van je zelf aangelegde grasmat. Ga lekker achterover zitten en geniet van een voldaan gevoel als je kijkt naar je perfecte zelf aangelegde grasmat.

Als je zelf  leggen niet ziet zitten, dan kun je dit natuurlijk ook altijd voor kiezen om kunstgras te laten leggen aan vakmensen van Gras en groen kunstgras. Het neemt natuurlijk wel een beetje stress weg want wanneer je dit laat doen door professionals weet je dat het goed gebeurt.