Airbnb recreatiewoning in de tuin?


Tips / dinsdag, november 29th, 2022

Je kunt er niet meer omheen tegenwoordig; Airbnb. Veel mensen laten hotels voor wat ze zijn en geven de voorkeur aan een verblijf bij een gastvrije vreemdeling. Een woning boeken via Airbnb is immers doorgaans goedkoper dan een hotel en biedt vaak een hoop voorzieningen (zoals een keuken) die je in een doorsnee hotelkamer niet vindt. Je hebt de mogelijkheid om over een hele woning te beschikken, dus meer ruimte voor jezelf dan in een hotel. Daarnaast krijg je het idee dat je onderdeel bent van de ‘locals’: zo proef je meer de sfeer van de bestemming waar je verblijft.

Genoeg redenen om een Airbnb te boeken. Maar hoe is het nu eigenlijk om zélf een recreatiewoning via Airbnb aan te bieden? Vreemde mensen ontvangen in je eigen huis kan natuurlijk best een inbreuk op je privacy vormen. Daarom kun je denken aan een recreatiewoning in je tuin. Een recreatiewoning bouwer als Lacet-Niederrhein kan er een op maat maken op basis van jouw wensen en budget.

Waarom zou je kiezen voor een recreatiewoning in je eigen tuin? Ten eerste is het een mooie manier om een extra inkomen te verdienen. Zeker als het gaat om ruimte op je woonerf die je anders toch nauwelijks gebruikt. Houd er overigens wel rekening mee dat je het inkomen moet aangeven bij de Belastingdienst. Ook is het verstandig om te kijken of je huidige verzekering eventuele schade dekt die is ontstaan als gevolg van het verhuren van je recreatiewoning. Maar los daarvan, kan het verhuren je een mooi zakcentje opleveren. Welke prijs je vraagt is helemaal aan jou, ook staat het je vrij om hierin te variëren per seizoen. En wil je even een weekend overslaan? Die flexibiliteit heb je.

Naast de voordelen van de financiën, vinden veel Airbnb verhuurders het gezellig om mensen te ontvangen. Je kunt gasten krijgen uit alle windstreken, waar je vaak leuk contact mee krijgt. Meestal kiezen gasten bewust voor jouw woonplaats, waardoor je de kans krijgt om jouw stad of dorp in de schijnwerpers te zetten. Jij bent immers de expert en kan je gasten vertellen over de leukste plekjes in de omgeving. Het geeft tevens een fijn gevoel om gasten een prettig verblijf te bezorgen door een persoonlijk tintje naar keuze; naast het bieden van tips kun je gasten bijvoorbeeld verwennen met een drankje of hapje bij aankomst en een lekker ontbijt de volgende ochtend.

Laten we eerlijk zijn: het aanbieden van je recreatiewoning via Airbnb is niet alléén maar feest. Hoewel de gasten niet in je eigen woongedeelte komen, heb je ze wel in je eigen tuin. Daar zit je in de zomer – wanneer je zelf gezellig wilt barbecueën met vrienden – misschien niet altijd op te wachten. Ook weet je nooit wat voor gasten je precies kunt verwachten. Door middel van reviews voor zowel gasten als verhuurders kan Airbnb hier gelukkig wel iets in betekenen. Je kunt zelf vooraf contact hebben met de aanvrager van je recreatiewoning. Op basis van het profiel van diegene mag je ook besluiten om de aanvraag te weigeren. Het is verstandig om richting gasten duidelijk te zijn over je huisregels, zoals geen feestjes vieren in het tuinhuis. Dat is ook wel zo prettig voor je buren.

Kortom: een Airbnb recreatiewoning in de tuin is zeker een aantrekkelijke keuze voor mensen die ruimte (over) hebben, gastvrij zijn ingesteld en het niet erg vinden om in de zomer af en toe elders te gaan barbecueën.