Haal de tuin in huis: alle voordelen


Inspiratie / donderdag, februari 16th, 2023

Dat een tuin vol groen niet alleen mooi is om naar te kijken maar ook nog eens goed voor je is, wist je misschien al. Een groene tuin vermindert stress, werkt rustgevend en verhoogt het zuurstofgehalte. Deze voordelen hoeven niet beperkt te blijven tot je tuin. Je kunt de tuin ook in huis halen. In dit artikel geven we je vijf goede redenen om meer levend groen aan je interieur toe te voegen.

Schonere lucht in huis

Net zoals in de tuin zullen ook in huis planten de lucht schoner maken. Dit is natuurlijk al een hele goede reden om je huis groener te maken. Planten zetten koolstofdioxide, CO2, om in zuurstof. Daarnaast zuiveren planten de lucht in huis van nog meer vervelende stoffen. Onderzoek van NASA heeft uitgewezen dat kamerplanten de lucht zuiveren van giftige stoffen als ammoniak, xyleen, benzeen, trichloorethyleen, tolueen en formaldehyde. Ook wordt de luchtvochtigheid in huis bevordert door planten. Eén plant per 10 vierkante meter zou volgens NASA de perfecte verhouding zijn.

Minder stress

Aan de hand van Japans onderzoek is bewezen dat het cortisolgehalte in huis daalt wanneer er planten aanwezig zijn. Cortisol is een hormoon dat stress veroorzaakt. De Japanners hebben een experiment gedaan in 24 verschillende bossen. Hieruit konden zij geconcludeerd dat een groene omgeving een positief effect heeft op het verlagen van het cortisolgehalte in ons lichaam. Ook helpen planten tegen het verlagen van de hartslag en bloeddruk.

Natuurlijk hoef je niet direct een hele jungle aan te schaffen voor in huis. Leuke planten hier en daar kunnen stress al verminderen. Groen toevoegen aan je woning door middel van bijvoorbeeld mooie interieurbeplanting geeft je rust.

Betere weerstand

Planten en bomen beschermen zichzelf tegen insecten door essentiële oliën te produceren. Deze oliën worden phytoncide genoemd. Hier kunnen wij goed van mee profiteren. Deze olie verhoogt namelijk de activiteit in ons immuunsysteem waardoor ziekteverwekkers beter afgeweerd worden. Daarnaast bevatten bomen en planten bepaalde bacteriën die onze spijsvertering bevorderen.

Je wordt productiever

De groene kleur van planten geeft een rustgevend gevoel. Veel ziekenhuizen hebben daarom ook vaak groene muren. Enkel al het kijken naar een boom of plant heeft voordelen voor ons lichaam en onze geest. Het maakt je hoofd leeg en dit zorgt ervoor dat jij je beter kunt focussen en productiever wordt.

Mooi interieur

Groen in huis heeft niet alleen gezondheidsvoordelen en staat ook nog eens mooi. Planten kunnen perfect worden gebruikt om je huis te decoreren en gezelliger te maken. Een woning met bloemen en planten straalt warmte en sfeer uit. Het groen maakt van jouw huis een echt thuis en staan fleurig. Je wordt op een positieve manier beïnvloed en je humeur verbetert.