Alles wat je moet weten over gras zaaien


Tips / dinsdag, mei 18th, 2021

Ben je ook van plan om een fraai, groen en vol gazon te krijgen? Gras zaaien is de ideale manier om dit te bewerkstelligen. Of je er nu kinderen of huisdieren op laat spelen, of gewoon mooi siergras wilt om naar te kijken. In dit artikel delen we alles wat je erover moet weten, zodat jij er binnenkort ook van kunt genieten!

Gras zaaien voor de aanleg van een gazon of kale plekken in je bestaande gazon

Gras zaaien is een klus die erbij hoort als je een mooi gazonnetje wilt. In de donkere maanden, wanneer het gras in zijn winterslaap amper groeit, groeien mos en onkruiden namelijk wel gewoon door. Een gazon volledig vrij van mos en onkruid is bijna niet haalbaar, maar je kunt een heleboel doen om het zo min mogelijk te houden. Dit kan met de hand, maar je kunt ook je tuinklussen zo doen dat je het gras het zware werk voor je laat doen. Hierbij kun je denken aan bemesten, maar gras zaaien is ook een prima manier om onkruid en mos tegen te gaan. Want waar (nieuw) gras groeit, is veel minder plaats voor mos en onkruid! Op een lege plek een gazon aanleggen wordt inzaaien genoemd. Je bestaande gazon verbeteren noemen we bijzaaien.

De beste tijd om een nieuw gazon in te zaaien

Veel mensen wensen een mooi en groen gazon in de tuin. In de zomer kun je er lekker op barbecue├źn of feesten, en kinderen en huisdieren kunnen zorgeloos spelen op de zachte ondergrond. Maar een mooi gazon komt niet vanzelf uit de hemel vallen, dat moet je eerst zaaien. Maar wanneer? Onder de 10 graden Celsius zal graszaad niet ontkiemen, dus als het te koud is, kun je wel zaaien, maar zal het erg lang duren voordat je resultaat ziet. Onkruiden gaan ondertussen wel hun gang en bij te natte periodes schimmelt het graszaad weg, dus het best wacht je tot het wat warmer is. Wanneer je vanaf april begint met inzaaien, heb je bovendien ook minder last van harde wind en zullen je zaadjes minder wegwaaien. Houd de boen vochtig door als het te droog is te sproeien, anders ontkiemt er weinig gras.

Het bijzaaien van gras om je gazon netjes te houden

Als je al een mooi gazon hebt is het belangrij om jaarlijks gras bij te zaaien. Doordat er dan steeds nieuw gras groeit, kun jij blijven genieten van een vol gazon. Als het gazon niet open ligt, zal bijzaaien geen effect hebben. Je kunt het beste bijzaaien na het verticuteren, dan ligt het mooi open en de bovenste laag is lekker luchtig.

Bijzaaien in het voorjaar of in de (na)zomer, jaar in jaar uit een succes

De beste tijd om gras bij te zaaien is in het voorjaar of in de (na)zomer, na het verticuteren. Het is extreem belangrijk dat de bodem voldoende vochtig en luchtig is om graszaden te laten ontkiemen. Als je ieder jaar deze klus herhaalt, blijft je gazon helemaal in orde. Succes verzekerd!