Boom vs haag: welke kies je voor je tuin?


Inspiratie / maandag, juli 4th, 2022

Hoewel het één het ander zeker niet hoeft uit te sluiten, kan het soms wel de moeite waard zijn om je even over deze vraag te buigen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw tuin niet al te groot is en dat je er dus over na moet denken hoe je de ruimte in jouw tuin zo efficient mogelijk gebruikt. Een boom én een haag kunnen dan te veel zijn, maar een boom óf een haag zou dan misschien wel kunnen. Het hangt er maar net vanaf hoe groot jouw tuin is en waar je voorkeur naar uit gaat. Verder kan het ook zo zijn dat je gewoon niet het geld hebt om allebei te doen. In dat geval is het slim om te weten wat nu eigenlijk de voordelen van een haag en een boom in de tuin zijn.

Voordelen van een boom in je tuin

Mocht je neigen om een boom aan te schaffen in je tuin, dan kan het fijn zijn om enkele voordelen van een boom in je tuin op een rij te zetten. Daarom hebben we hieronder een paar voordelen voor jou opgesomd.

  • Een boom is natuurlijk goed voor de planeet, doordat hij koolstofdioxide uit de lucht haalt. De aarde heeft het hard nodig dat juist het koolstofdioxide afneemt.
  • Daarnaast kan een boom de schaduw geven waarnaar je op zoek bent. Mocht je een zonovergoten tuin hebben en je wilt daarnaast ook graag een beetje schaduw hebben, dan zou een boom dat voor jou kunnen regelen.
  • Misschien heb je hier nog niet aan gedacht, maar bomen kunnen zelfs goed zijn voor je mentale gezondheid. In de samenleving van vandaag de dag kan het best wel eens een goed idee zijn om af en toe een moment tijd voor jezelf te nemen. Een boom kan ervoor zorgen dat dit jou gemakkelijker afgaat. Hierdoor voel je je mentaal een stuk beter.

Voordelen van een haag in je tuin

Nu wordt het tijd om te kijken naar de voordelen van een haag in de tuin. Je weet nu een beetje waarom je misschien een boom zou willen nemen, maar toch mis je nog een deel van het plaatje. Daarom staan hieronder een aantal voordelen van een haag in je tuin.

  • Eén van de grootste voordelen van een haag is natuurlijk dat een haag je privacy geeft. Tegenwoordig kom je overal om je heen mensen tegen. Het kan best prettig zijn om even ongezien en alleen in jouw tuin te kunnen zitten.
  • Daarnaast is een haag goed voor de biodiversiteit in jouw tuin. Je geeft met een haag ruimte aan bijvoorbeeld vogels om lekker te schuilen of te zoeken naar eten.
  • Verder zal een haag beter met water om kunnen gaan dan bijvoorbeeld bestrating. Het water wordt immers gewoon opgenomen in de grond en vervolgens door de haag gebruikt. Door de verdampin in de zomer kan een haag zelfs voor verkoeling zorgen.
  • Uiteraard is een haag ook goed voor de klimaatverandering, want ook een haag neemt koolstofdioxide op.

Boom of haag?

Ga je voor een boom of een haag? Je zou bijvoorbeeld een fargesia voor je tuin kunnen kopen of misschien wil je toch liever een mooie boom. Een ligusterhaag kopen is uiteraard ook een optie. De opties zijn eindeloos, dus kijk vooral eens naar wat jij wilt.