Dit is er allemaal mogelijk met een zwembadoverkapping


Inspiratie / zondag, januari 6th, 2019

Zou jij ook graag buiten de zomermaanden willen kunnen genieten van je buitenzwembad? Dan is een overkapping over je zwembad misschien wel een goed idee! Met een overkapping kun je genieten van het gemak van een binnenzwembad, terwijl je lekker de frisse buitenlucht inademt. Als de temperaturen naar beneden zakken, dan kun je de panelen van de zwembadoverkapping gebruiken om het zwembad af te dekken. Stijgen de temperaturen, dan kun je panelen gemakkelijk openschuiven en genieten van een mooi buitenzwembad. Je kunt kiezen uit een lage of hoge overkapping in elke RAL kleur, dus er is altijd een geschikte zwembadoverkapping die past bij jouw persoonlijke smaak en het interieur van je huis.

Wanneer is een zwembadoverkapping mogelijk?

Je kunt in principe over elk zwembad een overkapping bouwen, mits het zwembad niet groter is dan twintig bij tien meter. Alle overkappingen worden op maat en op bestelling gemaakt, dus je kunt zelf kiezen wat voor soort overkapping het uiteindelijk wordt en uit welk materiaal de overkapping wordt gemaakt. Houd er wel rekening mee dat de meeste overkappingen over het zwembad glijden middels een railsysteem. Deze rails zijn een centimeter hoog en kunnen netjes in de tegels worden weggewerkt. Zijn er geen tegels rond jouw zwembad? Dan zijn er ook een tal van andere mogelijkheden om de rails op een onopvallende en mooie manier weg te werken.

Wat voor soort overkappingen bestaan er?

Een zwembadoverkapping wordt op maat gemaakt, dus de mogelijkheden zijn bijna oneindig te noemen. Qua hoogtes kun je grofweg twee soorten zwembadoverkappingen onderscheiden: een lage en een hoge overkapping. Kies je een hoge zwembadoverkapping, dan is deze vooral heel praktisch, want je kunt eronder staan en er zijn mogelijkheden om een loungeruimte of omkleed-ruimte eronder te bouwen. Een lage zwembadoverkapping is populair bij mensen die graag over het zwembad heen willen kijken: het uitzicht in de tuin wordt niet belemmerd, maar er is nog steeds voldoende ruimte om lekker te kunnen zwemmen. Een ander voordeel van een lage zwembadoverkapping is dat deze eenvoudig weggewerkt kan worden in een terras of muur.

Technische mogelijkheden van een zwembadoverkapping

Het principe van een overkapping open- of dichtschuiven werkt ongeveer hetzelfde als een harmonica: de panelen zitten vast aan een rails met loopwielen die je dus open en dicht kan schuiven. Is de overkapping open, dan zitten de panelen als een bundeltje dicht op elkaar en dit kan makkelijk weggewerkt worden in een muurtje. Het rubber is UV-bestendig, dus als de overkapping uitgeschoven is, dan is het zwembad ook echt geheel afgesloten. In de zwembadoverkapping zelf zit een ventilatiesysteem dat je open kunt zetten wanneer er op de ramen condens gevormd wordt. Naast het ventilatiesysteem kun je je zwembadoverkapping ook uitbreiden met een schuifdeur, zodat je niet iedere keer de overkapping in en uit elkaar hoeft te schuiven als je het zwembad in- of uitstapt.

Hoe zit het met een zwembadafdekking?

Een zwembadoverkapping alleen is in principe niet voldoende, want daarnaast heb je eigenlijk ook een zwembadafdekking heb nodig. Dankzij een zwembadafdekking bespaar je namelijk energie en bovendien zorgt het er ook voor dat het zwembadwater minder snel verdampt. Het verdampte water zorgt voor condens op de ruiten van een overkapping en dit condens droogt uiteindelijk op tot kalkaanslag. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen!

Een overkapping bij je zwembad heeft veel voordelen. Dankzij zo’n overkapping kun je namelijk langer genieten van je zwembad, maar het zorgt er ook voor dat het water minder snel vies wordt. Bovendien zorgt een zwembadoverkapping ook voor een veiligere omgeving voor kinderen en huisdieren.

Bron: zwembad-overkapping.com