Dit moet je weten over de amberboom


Inspiratie / dinsdag, oktober 5th, 2021

De amberboom groeit langzaam en kan snoei vrij goed verdragen. Dit betekent dus dat het een makkelijke boom qua onderhoud is. Kleine takjes wegsnoeien doe je het beste in de zomer. In het najaar is het tijd voor een grotere snoeibeurt. Door regelmatig te snoeien behoudt de amberboom zijn vorm.

Amberboom snoeien en onderhouden

Hieronder volgen een aantal tips voor het snoeien en onderhouden van de amberboom:

  • De amberboom heeft niet veel snoei nodig, aangezien het langzaam groeit. Kleine takjes en dode takjes moet je wel weghalen om de vorm te behouden. Deze kleine snoeibeurt doe je in de zomermaanden.
  • Dode takken kun je dus het beste wegsnoeien. Deze hebben geen toegevoegde waarde meer en als je ze te lang aan de boom laat zitten, dan krijgt de boom een typerende en onwenselijke vorm.
  • Amberbomen hebben soms kruisende takken. Deze kun je verwijderen, want dan krijgt de basis van de boom weer voldoende zonlicht.
  • Te lange takken die niet dood zijn, kun je gerust snoeien om de vorm van de boom te behouden.
  • Dikke takken? Deze snoei je het beste weg in het najaar.
  • Klaar met snoeien? Kijk dan of de boom nog een mooie vorm heeft. Zo niet, snoei het dan nog een beetje bij. Doe dit rustig en nooit teveel in een keer.

Amberboom ook als haag of dakboom te gebruiken

De amberboom is op zichzelf al een prachtige toevoeging aan de tuin. Daarnaast is de amberboom ook zeer geschikt als haag. Hij is namelijk in verschillende vormen te snoeien en groeit langzaam. Je kunt de amberboom ook in de vorm van een dakboom kweken en snoeien. Zo heb je een boom die ook als parasol dient. Op zonnige dagen zorg je zo dus voor natuurlijke schaduw!