Een kleurrijke tuin het hele jaar door


Inspiratie / woensdag, februari 3rd, 2021

In het voorjaar genieten we niet alleen van het warmere weer, maar natuurlijk ook van een tuin die begint te bloeien. Aan de bomen groeien weer langzaam groene blaadjes, terwijl de bloemen steeds meer kleur toevoegen. Zie jij zo’n vrolijke, bloeiende tuin ook wel zitten in het voorjaar, maar ook de rest van het jaar? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we een aantal tips hoe je dit kunt bereiken!

Groen gras als basis

Een groen gazon voegt meteen veel kleur toe aan de tuin en vormt een goede basis. Onderhoud je het gras goed, dan kun je er het hele jaar van genieten en heb je zelfs in de winter ook nog plezier van een groene tuin.

Geef onkruid geen kans

Helaas begint veel onkruid ook weer in het voorjaar te groeien en dit kan het uitzicht op vrolijke voorjaarsbloemen en andere tuinplanten flink verpesten. Daarom is het belangrijk om onkruid zo snel mogelijk te bestrijden. Wildgroei mag geen kans krijgen, want voor je het weet zit je hele tuin vol met onkruid en is er geen beginnen meer aan. Verwijder onkruid het liefst iedere week om nieuw onkruid geen kans te geven.

Vaste planten zorgen het hele jaar voor groen

Plaats in de tuin op verschillende plekken vaste planten, zodat je tuin het hele jaar door altijd beplanting heeft. Wissel dus winterharde planten af met voorjaarsbloeiers, zodat je ook in de koude wintermaanden van een groene tuin geniet. Maar ook hortensia’s, die ieder jaar nieuwe bladeren krijgen en tot bloei komen, zijn erg geschikt voor een kleurrijke tuin. Daarnaast is het ook een leuk idee om bijvoorbeeld een plekje in de tuin te reserveren voor éénjarige bloembollen en planten. Deze kun je dan ieder jaar afwisselen met verschillende soorten voor een beetje variatie.

Bloembollen zorgen voor veel kleuren

Wij vinden kleurrijke bloemen echt geweldig: hoe meer, hoe beter! Het voegt namelijk echt iets extra’s toe aan de tuin, niet alleen in het voorjaar maar eigenlijk het hele jaar door. Kies de planten en bloembollen daarom zorgvuldig uit, zodat er elke maand weer iets nieuws bloeit. Agapanthus planten zijn bijvoorbeeld perfecte zomerse bloeiers. Zo wordt het iedere keer weer een verrassing en de dynamiek in de tuin houdt het ook een beetje leuk. Sommige bloembollen (zoals de dahlia’s en de knolbegonia) kun je al binnenshuis oppotten en pas op een later moment naar buiten verplaatsen. Op deze manier krijg je een voorsprong en kun je al eerder in het jaar genieten van prachtige bloemen in de tuin.

Tip: Houd er wel rekening mee dat je bloembollen die in dezelfde maanden bloeien, niet allemaal bij elkaar zet. Het is beter om deze juist een beetje te verspreiden door de tuin, zodat je altijd een kleurrijk geheel hebt, ongeacht de jaargetijden. Dit vraagt natuurlijk wel om een planning en dat kost tijd, maar dan heb je natuurlijk wel het hele jaar plezier van een vrolijke tuin!