Tuinverlichting om sfeer en functionaliteit te combineren


Tips / donderdag, januari 28th, 2021

Als je je tuin gaat (her) inrichten, speelt verlichting in veel gevallen een belangrijke rol. Door het integreren van verlichting in je tuin, kun je immers sfeer en functionaliteit op een geraffineerde manier combineren. De basis hiervoor vormt een lichtplan. Dit plan vormt jouw basis om te bepalen op welke manier je verlichting in je tuin kunt integreren. Het is zeker verstandig om hier even je licht op te laten schijnen bij de inrichting van je tuin.

De belangrijkste redenen om tuinverlichting te plaatsen

Er zijn diverse redenen om tuinverlichting te plaatsen. Allereerst werkt tuinverlichting uiteraard sfeer verhogend. Niets is zo fijn als met familie en vrienden op een mooie zomeravond te genieten van een sfeervol verlichte tuin. Verlichting biedt een mooie combinatie van sfeer en gezelligheid. Daarnaast kun je met behulp van licht wat extra accent geven aan een mooi beeld, een mooie waterval of mooie beplanting in je tuin.

Een andere reden om tuinverlichting te plaatsen, is functionaliteit. Door het plaatsen van verlichting langs een tuinpad of bij een opstapje, voorkom je de kans op ongelukken in het donker. Daarnaast is het handig als er een lamp boven de deur zal aangaan als je in het donker op zoek moet naar het sleutelgat van je deur.

Tot slot is het een goede reden om tuinverlichting te plaatsen als effectieve lichtbron. Hierbij kun je onder andere denken aan het verkleinen van de kans op een inbraak. Het is een gegeven dat inbrekers niet graag in de spotlights zijn als ze een poging doen om een huis in te breken. Als de verlichting plots of op een onverwacht moment aangaat, zal dit zeker de aandacht trekken. Het is dan ook eenvoudig voor te stellen dat dieven er de voorkeur aan geven om een poging tot inbraak te doen bij een slecht verlicht huis in plaats van een goed verlichte woning.

Lichtplan om een overwogen keuze te maken voor geschikte tuinverlichting

Door middel van het maken van een lichtplan kun je jouw tuinverlichting idee├źn voor jezelf visualiseren en uitwerken. Een lichtplan is een ontwerp op papier hoe je de lichtbronnen over je tuin gaat verdelen en om te bepalen wat de meest geschikte tuinverlichting voor je is. Uiteraard heb je hierin alle mogelijkheden om sfeer en functionaliteit te combineren. Verlichting lang een tuinpad of aan de rand van de vijver kan sfeervol zijn maar ook meteen functioneel om eventueel gevaar aan te duiden. Als je jezelf hierin verdiept, zul je merken dat je zeer veel opties hebt.

Dit laatste is ook het geval als we kijken naar functionele verlichting kijk maar eens naar het ruime aanbod van Directlampen.nl, een zeer toonaangevende aanbieder op dit gebied. In deze webshop vind je onder andere een zeer groot aanbod in buitenlampen met bewegingssensor. Je doet er verstandig aan om hiervoor te kiezen. Het licht bij een effectieve verlichting is immers alleen maar in sommige situaties tijdelijk nodig en hoeft niet de hele nacht te branden. Hiermee zou je zelfs je energierekening onnodig verhogen. De bewegingssensoren zorgen ervoor dat het licht alleen aanwezig is, als het er ook daadwerkelijk moet zijn. Denk hierbij aan de situatie als er daadwerkelijk iemand langsloopt. Bekijk alle buitenlampen met sensor en je zult ongetwijfeld de conclusie trekken dat het helemaal niet zo kostbaar hoeft te zijn om je huis op deze manier een stukje veiliger te maken. Zeker als je weet wat de gevolgen kunnen zijn, is deze keuze snel gemaakt.