Een tuinbank onderhouden doe je zo!


Inspiratie / woensdag, december 16th, 2020

Een tuinbank is ideaal om na een drukke werkdag lekker te ontspannen. Je geniet hier van de laatste zonnestralen op een zinderende zomeravond, onder het genot van een lekker drankje. Maar ook als de tuinbank onder een overkapping staat, is het een fijne en comfortabele plek om te schuilen voor de regen. Kortom, tuinbanken komen alle seizoenen eigenlijk wel mooi van pas! Alleen nu rest de vraag: hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van je tuinbank geniet? In dit artikel lees je er alles over!

Vuil verwijderen

Een tuinbank moet regelmatig schoongemaakt worden. Dit betekent dat je klein afval zoals bladeren, takjes, stof of modder met een kleine bezem wegveegt. Laat je dit soort vuil namelijk te lang liggen, dan kan dit blijvende schade veroorzaken.

Gebruik een beschermhoes

Ook de wind, regen of sneeuw kan schade veroorzaken aan tuinmeubelen. Gebruik daarom een beschermende hoes als je de meubels niet gebruikt. Doe dus ook ’s nachts en tijdens slecht weer de hoes om de tuinbank heen. Een hoes beschermt de bank ook tegen UV-straling, wat ook schade kan aanrichten. Zorg er alleen wel voor dat de meubels droog zijn voordat je deze afdekt met een hoes, anders loop je kans dat er schimmel ontstaat!

Reinigen

Een tuinbank moet ook gereinigd worden met schoonmaakmiddel. Je kunt dit makkelijk zelf doen met afwasmiddel (aangelengd met water tot een sopje). Gebruik een sponsje om de meubels in te zepen en spoel de boel daarna schoon met een tuinslang.

Binnen zetten wanneer mogelijk

Voor de meeste tuinmeubelen is het beter om deze ’s winters binnen te zetten. De barre weersomstandigheden (koud, vochtig) zijn namelijk niet zo goed voor jouw tuinbank. Als je dus de mogelijkheid hebt om het meubilair binnen in een tuinhuisje of garage te zetten, dan moet je dit vooral doen!

Speciale reinigingsmiddelen voor hardnekkige vlekken

Voor tuinmeubels zijn er speciale reinigers te koop. Deze maken de tuinbank grondiger schoon dan het eerder genoemde sopje van afwasmiddel. Onze tip is om je tuinmeubilair eerst met eigen huis-tuin-en-keuken middeltjes proberen schoon te maken. In de meeste gevallen is dit al voldoende en hoef je niet extra geld uit te geven aan speciale reinigers. Heb je echter te maken met duidelijke vlekken die niet makkelijk eraf te wassen zijn? Dan kun je nog altijd speciale vlekkenverwijderaars en schoonmaakmiddelen voor tuinmeubilair kopen.