Wat zijn de voordelen van een zweefparasol?


Tips / woensdag, december 9th, 2020

De zomer mag dan wel voorbij zijn, maar we kunnen ons nog wel allemaal de afgelopen zomers herinneren, waarin de temperaturen tot ongekende hoogte stegen. Het was soms zelfs zo erg dat we maar naar binnen gingen, omdat het buiten niet uit te houden was. Helaas was het alleen binnen ook niet bepaald koel, dus wist je echt niet meer wat je aan moest met die hitte! Daarom is het beter om het aankomende zomer slimmer aan te pakken door een nieuwe zweefparasol neer te zetten in de tuin. Zo geniet je toch lekker van het warme zomerweer, zonder in de brandende, felle zon te hoeven zitten.

Een zweefparasol heeft een aantal extra voordelen ten opzichte van een normale parasol. Zo hangt het doek van een zweefparasol vrij in de lucht en staat de stang niet midden in de weg, maar aan de zijkant. Je hebt dus geen last meer van een grote paal die eigenlijk dwars door je tafel moet en soms ook verschoven moet worden, omdat de zon ook verschuift. Een zweefparasol kan gewoon blijven staan en is eenvoudig te bedienen, zodat je op ieder moment van de dag van schaduw voorzien bent.

Makkelijk verstelbaar en altijd schaduw

Zweefparasols zijn in verschillende modellen te koop, dus er is altijd wel een design te vinden dat bij jou past. Je kunt kiezen uit allerlei vormen. Zo is er de traditionele ronde parabolvorm verkrijgbaar, maar tegenwoordig zijn vierkante of rechthoekige zweefparasols ook erg populair. Die laatstgenoemde wordt met name vaak gekozen om bij een loungeset neer te zetten, omdat hij door de langwerpige vorm de hele bank kan voorzien van schaduw. Daarnaast kun je zweefparasols ook makkelijk verstellen in de juiste stand. De meeste soorten zijn voorzien van een voetpedaal waarmee je de parasol 360 graden kunt draaien, zodat je altijd voldoende schaduw hebt. Verder kunnen de parasols ook kantelen en naar achteren hellen, dus het maakt echt niet uit waar de zon op dat moment staat.

Veel kleuren verkrijgbaar

Naast de vorm is er ook de keuze uit verschillende soorten stof. De keuze hierin hangt mede af van je budget, maar je moet er ook rekening mee houden dat blootstelling aan de zon op de lange termijn voor verkleuring van de parasol kan zorgen. Parasol stoffen worden in klassen ingedeeld en bij klasse 3 wordt er na 80 tot 160 dagen zonlicht al kleurverandering verwacht. Klasse 4 is de hoogste kwaliteit en stoffen in deze categorie zullen pas na 350 dagen zonlicht enige kleurverandering gaan vertonen. Verder zijn alle stoffen, ongeacht de klasse, waterafstotend en vuilafstotend.

UPF-bescherming

Zweefparasols bieden tenslotte ook bescherming tegen zonlicht. De zojuist genoemde stofklassen zijn daar een indicatie voor. Zo biedt klasse 3 een bescherming van UPF-klasse 35+ op een schaal van 15 – 50. Klasse 4 biedt de hoogste bescherming die er mogelijk is met een parasol, namelijk UPF-klasse 50+.