Hoe kies je de juiste grasmaaier?


Tips / maandag, juli 13th, 2020

Een mooi verzorgde tuin is een oase van rust. Naast bemesten, verticuteren en beregenen is gras maaien een essentieel onderdeel voor een goed onderhoud. Een goede grasmaaier is dus onmisbaar voor iedereen met een gazon. Maar hoe kies je nu de beste grasmaaier? Hieronder zetten we de soorten even op een rij.

Welke soorten grasmaaiers zijn er?

De belangrijkste factor bij de keuze van een grasmaaier is de grootte van je gazon. Voor kleine gazons, met een grootte tot ongeveer 250 m², is een accugrasmaaier of een elektrische grasmaaier prima geschikt. Voor middelgrote gazons tot maximaal 800 m² kan je een elektrische maaier gebruiken, maar is een benzinemaaier eerder aan te raden. Deze laatste geeft je meer bewegingsvrijheid en heeft een grotere maaibreedte. Gazons die groter zijn dan 1500 m² zijn het makkelijkst te onderhouden met een zitmaaier. De populairste grasmaaiers voor particulieren zijn de cirkelmaaiers. Hierbij maait een ronddraaiend mes het gras af op de hoogte die jij kiest.

Accugrasmaaier

Een accugrasmaaier is makkelijk in gebruik door zijn kleine formaat en geeft veel bewegingsvrijheid. Je hoeft hem niet in het stopcontact te steken om te maaien, dus je kan al niet over het snoer heen rijden. Je moet enkel zorgen dat je de accu regelmatig oplaadt. Dit soort maaiers zijn geschikt voor kleine gazons.

Robotmaaier

Hou je wel van een mooie tuin maar vind je gras maaien een vervelende klus? kies dan voor een robotmaaier. Dit handige toestel werkt volledig autonoom na installatie. Baken vooraf een gebied af, en de robotmaaier maait zelfstandig. Je hoeft hem niet op te laden, dat doet hij zelf in het dockingstation. Doordat hij het gras zeer fijn versnippert, heeft hij geen grasopvang nodig. Bekijk vooraf alle online reviews, zodat je de beste robotmaaier kunt kiezen die bij jou past.

Elektrische grasmaaier

In tegenstelling tot een accugrasmaaier is een elektrische grasmaaier wel verbonden met een snoer. Je kunt dit soort grasmaaiers gebruiken voor kleine tot middelgrote gazons. Naargelang de grootte van je gazon kun je kiezen voor een compact model of een model met een grotere maaibreedte. Doordat ze niet veel wegen zijn ze gemakkelijk in gebruik. Ze vragen niet veel onderhoud en zijn weinig storingsgevoelig.

Benzinegrasmaaier

Door zijn grotere maaibreedte is een benzinegrasmaaier meer geschikt voor een groot gazon vanaf 500 m². De benzinemotor zorgt voor veel bewegingsvrijheid. Kies voor een model met aangedreven wielen, dit compenseert het hogere gewicht. Het nadeel van benzinemaaiers is dat ze gevoeliger zijn voor storingen. Ook maken ze meer lawaai en produceren ze uitlaatgassen.

Zitmaaier

Voor erg grote gazons is een zitmaaier het handigst. Deze wordt aangedreven door een krachtige 4-takt benzinemotor en heeft vaak meerdere messen en een grote grasopvang. Met een maaibreedte vanaf 80 centimeter maai je mooie brede banen.

Bosmaaier

Voor het maaien van kanten, lastige hoekjes of rond bomen heb je een bosmaaier of kantenmaaier nodig. Deze is bedoeld als aanvulling op een elektrische of benzinegrasmaaier. Je kunt kiezen tussen maaiers met een accu, een elektrische of een benzinemotor, afhankelijk van de grootte van het terrein. Je hebt modellen met een mes of met draad.