Inrichten van de tuin: zo doe je dat!


Inspiratie / maandag, mei 3rd, 2021

Het inrichten van een tuin bestaat normaliter uit verschillende fases. Denk bijvoorbeeld aan het indelen van de tuin in verschillende vlakken, het zoeken naar een geschikte stijl voor de tuin, het samenstellen van de planten mix voor je borders, enzovoorts. Daarbij is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de aankleding. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in de tuin, een loungeset in een zonnig hoekje, een eettafel met tuinstoelen op het terras aan je woning, etc. In dit artikel nemen we je mee in het proces rond het inrichten van een tuin. Waarop moet je letten en hoe pak je dit het meest efficiënt aan?

Tip: doe alvast wat inspiratie op, door op zoek te gaan naar foto’s op bijvoorbeeld Pinterest! Het toont je ideeën van anderen, wat je helpt om tot een fraaie inrichting voor je eigen tuin te komen.

Aan de slag met een eerste schets van de tuin

Start met het schetsen van een plattegrond voor je nieuwe tuin. Dit doe je op papier, of in een online tool. Er zijn diverse tools, vaak betaald, welke je de mogelijkheid bieden om een tuinontwerp uit te werken en vervolgens te laten visualiseren in een 3D-formaat. Het helpt je het uiteindelijke ontwerp van de tuin voor je te zien. Bij het schetsen van een ontwerp voor de tuin is het belangrijk om rekening te houden met alle gezinsleden. Je kinderen willen wellicht een schommel of een zandbak, zelf wil je een plekje om van het mooie weer te kunnen genieten, enzovoorts. Wellicht wil je partner een leuke moestuin om zelf groente en fruit te kunnen kweken. Niet alleen gezond, maar vaak ook lekkerder.

Bepaal de stijl voor je nieuwe tuin

Op het moment dat je een eerste schets gemaakt hebt, kun je een stijl voor de tuin bepalen. Kies je bijvoorbeeld voor een hele strakke tuin met rechte stapelblokken? De stapelblokken maken het heel eenvoudig om je eigen borders te bouwen. Een speels alternatief zijn rotsachtige blokken. Ze passen goed in een oud-Engelse of bijvoorbeeld een mediterrane tuin. Stapelblokken die je in dit geval gebruikt hebben vaak een wat gebroken zijde, gecombineerd met drie of twee rechte zijden. Dit maakt het mogelijk om de stapelblokken zelf op te stapelen, zonder dat je deze moet metselen. Er bestaat speciale lijm voor deze stapelblokken.

Inrichting van de verschillende borders

De tuin krijgt steeds meer een gezicht. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het inrichten van de borders. Zorg dat de gekozen planten aansluiten bij de stijl die je kiest. Daarbij is het zeker in een wat kleinere tuin wenselijk, dat de gekozen planten en heesters wintergroen zijn. Zo kijk je in de wintermaanden niet tegen een kale vlakte aan. Ook leuk is het om planten met verschillende bloeitijden te combineren. Zo bloeit de tuin niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het voorjaar en de herfst. Op internet vind je veel meer informatie over de winterhardheid en de bloeitijd van verschillende plantensoorten. Wat zijn jouw favoriete planten?