Kunstgras aanleggen? Een aantal tips!


Inspiratie / donderdag, oktober 22nd, 2020

Kunstgras zie je steeds vaker bij tuinen in Nederland en dat is helemaal begrijpelijk. Kunstgras kent namelijk veel voordelen ten opzichte van normaal gras. Zo is kunstgras duurzaam want het ziet er voor een langere periode goed uit. Ook heb je bij kunstgras haast geen onderhoud meer nodig, waardoor je veel tijd en geld uitspaart. Toch kan het aanleggen van kunstgras zelf een klus zijn die veel tijd kost. Om die reden kan het een goede keuze zijn om het leggen uit te besteden aan een kunstgras specialist. Toch zijn er genoeg mensen die dit zelf willen doen. Daarom geven wij je hier een aantal tips die je kunnen helpen als je van plan bent om kunstgras aan te leggen!

De juiste omstandigheden

Kunstgras moet op een zeer zorgvuldige manier worden aangelegd. Het is belangrijk om hierbij op een aantal omstandigheden te letten, zoals genoeg afwatering, een ondergrond die drukvast en waterdoorlatend is en tenslotte zijn de juiste temperaturen ook erg belangrijk. De temperatuur van de buitenlucht mag namelijk absoluut niet onder de 5 graden Celsius zijn! Dan is het namelijk te koud voor het aanleggen van je gazon met kunstgras. De ideale temperatuur om buiten kunstgras te leggen, ligt tussen de 15 en 25 graden.

Het juiste gereedschap

Het is handig om, alvorens je met het aanleggen van kunstgras begint, al het benodigde gereedschap al bij de hand te hebben. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder al een boodschappenlijst samengesteld met al het benodigde gereedschap:

  • Speciaal lijm voor kunstgras
  • Rolmaat
  • Stanleymes
  • Lijmkam en lijmband
  • Kitpistool

Ondergrond prepareren

Een van de belangrijkste stappen bij het aanleggen van kunstgras is het klaarmaken van de ondergrond. De ondergrond moet namelijk zeer zorgvuldig worden aangelegd, om te voorkomen dat wortels en onkruid een weg kunnen vinden naar boven door het kunstgras. Ook zorgt een goede ondergrond ervoor dat er geen deuken en bobbels in het kunstgras komen. Dit kan namelijk makkelijk gebeuren wanneer je je kinderen of huisdieren op het het kunstgras laat spelen.

Wees geduldig

Als het kunstgras er eenmaal ligt, dan moet je nog even geduld hebben. Het kunstgras moet namelijk ‘acclimatiseren’: het moet volledig uitgewerkt zijn en de naden moeten helemaal drogen. Dit betekent dus dat het kunstgras 24 uur na het aanleggen onaangeroerd moet blijven. Let er dus ook op dat in deze 24 uur bijvoorbeeld je huisdieren niet per ongeluk eroverheen gaan lopen. Dit kan namelijk de naden beschadigen.

Wees zuinig

Tenslotte is het goed om te weten dat je zuinig moet zijn op je kunstgras. Kunstgras is namelijk best een investering en door zuinig aan te doen, zul je hier het maximale uit kunnen halen. Ga dus niet met scherpe voorwerpen over het kunstgras heen en pas ook op met brandende sigaretten of barbecues. Ongeluk zit immers in een klein hoekje en dit kan zomaar je gazon verpesten!