Maak je tuin klaar voor de lente met deze tips!


Inspiratie, Tips / dinsdag, april 14th, 2020

De lente is weer begonnen en daar willen we natuurlijk van genieten. Als tuinieren jouw hobby is, dan is dat een mooie gelegenheid om je tuin helemaal klaar te maken voor de lente. In dit artikel delen we een aantal handige tips om jouw tuin tiptop in orde te maken voor het voorjaar!

Het verwijderen van onkruid

Onkruid laat zich in de lente weer zien, dus start zo snel mogelijk met het verwijderen van deze ongewenste begroeiing.

Snoeien maar!

In maart kun je het beste hortensia’s en rozen snoeien. Dit bevordert namelijk de groei. Bij hortensia’s kun je oude en beschadigde takken het beste tot op de bodem snoeien, zodat de bloemen weer voller en groter terug kunnen groeien. Let er alleen op dat je niet alle takken verwijdert, want hortensia groeit het beste op takken die minstens een jaar oud zijn. Extra tip: snoeiafval van rozen en hortensia’s kun je prima stekken tot een nieuwe struik!

Is het gras al groen?

Gras groeit al bij temperaturen rond de 5 tot 6 graden. Vanaf deze temperatuur wordt het dus ook tijd om gras te maaien. Daarna kun je de boel bemesten, maar houdt hier wel de weersvoorspellingen voor in de gaten. Het gazon kun je namelijk het beste bemesten vlak voordat het gaat regenen. De mest kan dan snel in de grond worden opgenomen.

Bloembollen en -zaden

Uitgebloeide bloembollen met narcissen, hyacinten en tulpen zorgen voor een vrolijk tafereel in de lente. Bollen die je in huis al hebt laten uitbloeien kun je nu buiten gaan planten. Bij narcissen is het slim om het groen te verwijderen, want dan zullen er geen nieuwe zaden ontstaan. Op deze manier gaat alle energie naar de bloembol zelf.

Vergeet niet om water te geven

In de lente gaan de temperaturen weer iets omhoog, dus dan kan de grond ook sneller uitdrogen. Het is daarom goed om de planten en de grond regelmatig te bewateren. Doe dit bij voorkeur in de avond, zodat de begroeiing niet verbrandt.

Vijver

Als je een vijver hebt, dan zul je waarschijnlijk ook last hebben van algen en wildgroeiende waterplanten. De lente is daarom de ideale periode om de vijver en de bijbehorende filters even schoon te maken. Afgestorven waterplanten dienen verwijderd te worden en als het warmer dan 10 graden Celsius is, kunnen de vissen ook worden gevoerd.

Terras onder handen nemen

De tuinset kan natuurlijk ook naar buiten geplaatst worden als de zon zich laat zien en de temperaturen langzaam stijgen. Neem de tuinmeubelen flink onder handen op een zonnige lentedag. Verder is dit ook het goede moment om andere (houten) meubelen, tuinhuizen, schuttingen en schuren van een eventuele onderhoudsbeurt te voorzien. Na een dagje hard werken spuit je de tegels van je terras zo weer schoon met een hogedrukspuit.

Houd het weer in de gaten!

Als je de bovenstaande tips opvolgt, dan is jouw tuin binnen no time helemaal klaar voor de lente! Heb je nog meer tips nodig? Dan kun je deze website bezoeken voor meer tips en tricks over tuinieren. Toch zul je wel af en toe het weer in de gaten moeten houden, want maart roert niet voor niets zijn staart en soms doet april ook gewoon wat hij wil. Dit betekent dus dat het na een aantal zonnige dagen ’s nachts ineens weer kan vriezen. Je doet er daarom goed aan om altijd rekening te houden met de weersvoorspellingen als je aan de slag gaat in de tuin.