Onderhouden van je gazon


Tips / dinsdag, maart 31st, 2020

Voor een mooie groene grasmat in je tuin is het belangrijk om regelmatig gazon onderhoud uit te voeren. In dit artikel hebben we de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor je op een rijtje gezet zodat ook jij kunt genieten van een prachtig gazon.

Verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de harde bovenlaag van mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het maaien. Hiermee zorg je ervoor dat het gras weer meer lucht krijgt en beter groeit. Gras verticuteren doe je in ieder geval in het voorjaar, voordat het gras weer begint te groeien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om dit in het najaar nog eens te herhalen, zodat het gazon goed voorbereid de winter in gaat.

Bemesten

Je kunt je gazon van extra voedingsstoffen voorzien door het te bemesten, hierdoor zal het gras beter gaan groeien. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je minder last hebt van onkruid in je gazon, en ook is het gras beter bestand tegen extreem weer zoals een lange droge periode. Idealiter bemest je het gazon drie keer per jaar, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

De zuurgraad van de bodem is van invloed op de opname van voedingsstoffen door het gras. Wanneer de zuurgraad te hoog is, kun je kalk strooien om deze te verlagen. Controleer wel eerst de huidige zuurgraad met een pH bodemtest voordat je kalk gaat strooien, om te zien of het wel nodig is. Tenslotte, strooi geen kalk vlak na het bemesten van je gazon, zorg dat hier in ieder geval twee weken tussen zit.

Bijzaaien

Kale plekken in je gazon zijn niet mooi, maar ze kunnen door verschillende redenen toch ontstaan, bijvoorbeeld door intensief gebruik zoals spelende kinderen. Om deze plekken weg te werken kun je wat gras bij zaaien, maar zorg er dan wel voor dat je dezelfde grassoort gebruikt. Doe je dit niet, dan ontstaan er kleurverschillen, en dat zou natuurlijk jammer zijn.

Maaien

In het voorjaar begint het gras weer te groeien, dus dan zul je ook de grasmaaier weer uit de schuur moeten halen. Een strak gemaaid gazon ziet er natuurlijk mooier uit dan een gazon met lang gras, maar ook zorgt regelmatig maaien ervoor dat onkruid veel minder kans krijgt om op te komen. Voor het mooiste resultaat zul je het gras zeker eens per week moeten maaien.

Sproeien

Om goed te kunnen groeien heeft gras voldoende water nodig. Wanneer het erg droog is in de zomer is het dan ook belangrijk om het gras extra water te geven door te sproeien. En voor een nieuw gazon is dit helemaal van belang, anders loop je het risico dat het gras uitdroogt en dood gaat.