Mogelijkheden en opties van een tuinhuis of blokhut in de tuin


Tips / donderdag, november 26th, 2020

Veel huizen hebben een schuurtje in de tuin staan. Maar dat is niet altijd het geval en dan kun je ervoor kiezen om zelf iets neer te zetten. Maar kies je dan voor een blokhut of een tuinhuis? Want er zit wel degelijk verschil in deze twee opties. Een blokhut is gemaakt van massief hout die door een constructie van grote houten balken met elkaar verbonden wordt. Dit geeft een hele stoer en grof aanzien. Daarnaast is het dak ook nog bepalend voor het eindplaatje.Want kies je voor een schuin dak of voor een plat dak? Het kenmerk van een tuinhuis is dat deze een frame heeft, weliswaar ook vaak van hout, waar houten of kunststof planken tegenaan gemonteerd worden. Om tot de juiste beslissing te komen voor de keuze van een blokhut of een tuinhuisje, moet je je afvragen wat voor functie het gaat krijgen.

Opbergruimte

Vrijwel iedereen heeft gereedschap en/of tuinspullen zoals een tuinset of barbecue. Dit kan behoorlijk wat ruimte innemen,zeker als je het niet dagelijks gebruikt. Een blokhut in de tuin kan dan een prima oplossing zijn en ruimte bieden om dit geordend en overzichtelijk op te bergen. Door elektriciteit naar de blokhut te brengen, kun je er zelfs een werkbank neerzetten om te klussen.

Droomplek voor kids

Kinderen kun je niet blijer maken dan met een speelhuis in de tuin. Een tuinhuis is in een mum van tijd veranderd in een “rovershol” of “prinsessenkasteel”.Het hout kan fleurig geschilderd worden in de kleuren die de kinderen het mooist vinden en inrichten met al hun speelgoed en knuffelberen om er daarna uren in te spelen en misschien in de zomer wel eens een nachtje in te slapen…

Werkplek

Thuiswerken wordt steeds populairder , maar niet ieder huis heeft een geschikte ruimte om dit optimaal te kunnen doen. En de keukentafel is ook niet heel handig als je kinderen om je heen rennen en je afleiden. Een blokhut daarentegen is een ideale werkplek! Zorg er dan wel voor dat er elektra aanwezig is en dat deze goed geïsoleerd is, zodat je er ook s’winters prettig kunt werken.

Gastenverblijf

Een blokhut kun je ook prima inrichten als logeerruimte zodat gasten een eigen plekje hebben. Maak er een goed geïsoleerde geheel van en als de blokhut groot genoeg is, zou een kleine badkamer en keukenblok erin helemaal luxe zijn!

Wellness in je tuin

Heb je altijd gedroomd van een sauna in je tuin? Een blokhut leent zich daar uitstekend voor!Je creëert je eigen wellness ruimte in je tuin door een blokhut te veranderen in een sauna . Een buitendouche en houten relaxbankje om weer op adem te komen, maken het plaatje compleet. Liever relaxen tussen de bubbels? Plaats een jacuzzi in je blokhut en geniet van je eigen wellness plekje na een vermoeiende werkdag.

Verschillende type daken

Tuinhuizen en blokhutten zijn er in heel veel variaties qua afmeting, materiaal en uitstraling. Er zijn echter maar twee keuzemogelijkheden wat het dak betreft en dat zijn een schuin dak of een plat dak. Beiden hebben hun plus- en minpunten.

1. Een plat dak

Een plat dak geeft een wat modernere uitstraling en past dan ook over het algemeen wat beter bij een nieuwer huis of in een woonwijk. Een voordeel van een plak dak is dat je er een dakbedekking op kan laten groeien van mos en andere daarvoor geschikte dakbedekkers. Zeker als je op het dak kunt kijken, geeft dit een mooie aanblik. Een tuintje op het dak! Zorg er wel voor dat je van te voren hebt gecheckt of de constructie van het dak geschikt is om dit te kunnen dragen. Liever geen groen maar wel milieubewust? Blokhutjes plat dak zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen.

2. Een schuin dak

Een schuin, licht aflopend dak geeft een meer landelijke en klassieke uitstraling. Mede bepalend is daarbij het soort dakbedekking. Bij een schuin dak heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal soorten dakbedekking zoals onder andere dakpannen, dakplaten of riet. Dankzij het schuine dak is het tuinhuis of de blokhut ook ruimer vanbinnen door de hoogte van het plafond.