Zo gebruik je houtsnippers in de tuin


Inspiratie / maandag, december 7th, 2020

Wist je dat houtsnippers in de tuin onkruid tegengaat? Een laag houtsnippers kan ongeveer twee seizoenen de strijd aan tegen onkruid en bovendien droogt het de bodem tussen de planten ook minder snel uit. Zo blijft de grond goed vochtig en gezond. Wel komt het soms voor dat kleine insecten tussen de houtsnippers gaan zitten. In dit artikel geven we daarom een aantal goede tips als je ook houtsnippers in de tuin wilt gebruiken!

Waarom houtsnippers?

Hoe werkt het eigenlijk als je houtsnippers of zaagsel in de tuin verwerkt? Hout is een organische stikstof en micro-organismen zetten dit om in minerale stikstof oftewel humus. Minerale stikstof kan door planten worden opgenomen. Houd er trouwens wel rekening mee dat je bij gebruik van houtsnippers ook extra meststof of vlinderbloemigen zaait. Deze binden namelijk de extra stikstof die vrijkomt.

Daarnaast moet het hout ook de juiste conditie hebben. Zo mag het hout niet te oud, hard of taai zijn, want anders moeten de micro-organismen heel hard werken om het hout te verwerken. De organismen hebben zelf ook stikstof nodig om in leven te blijven. Als ze teveel energie kwijt zijn aan houtverwerking, dan zullen ze de stikstof uit de grond halen. Dit is onwenselijk, want uiteindelijk zullen de planten door een tekort aan stikstof ook een achterstand in hun groei meemaken. Voeg je extra stikstof toe, dan zal het gehele proces van composteren makkelijker gaan.

Samengevat verhogen houtsnippers dus de hoeveelheid koolstof in de bodem. Het verbetert de structuur en het houdt meer regenwater vast in de grond, wat op zijn beurt ook weer het bodemleven stimuleert.

Hoeveel houtsnippers heb ik nodig?

Voor het tegengaan van onkruid heb je een laag van 10 centimeter nodig. Ligt er een worteldoek? Dan kom je ook toe met 5 centimeter. Zo’n doek is ideaal, want het houdt onkruid goed tegen.

Kastanjehout snippers

Kies bij voorkeur snippers van kastanjehout en dan met name de variant die op een duurzame manier verkregen is. Kastanjehout blijft tot twee keer zo lang goed in vergelijking met bijvoorbeeld sierschors, cacaodoppen of ander afdekmateriaal. Kastanjehout verteert namelijk een stuk langzamer.

Decoratie

Houtsnippers dienen ook prima als decoratie in de borders. Na een aantal weken worden kastanjehout snippers grijs en dat zorgt voor een uniek zicht, want zo komen de kleurrijke bloemen en planten nog beter uit. Houtsnippers zijn dus niet alleen functioneel, maar dienen ook een decoratief doel.

Mulch

Houtsnippers vormen een laag mulch en bodemorganismen zoals wormen, bacteri├źn en schimmels zijn hier gek op. Ze zorgen ervoor dat er meer humus in de bodem komt en dit maakt de bodemstructuur beter.

Houtsnippers na twee jaar vervangen

Hout is een natuurlijk materiaal en wordt dus ook organisch afgebroken. Daarom is het aan te raden om de houtsnippers na twee jaar te vervangen voor nieuwe. Gooi de oude restjes houtsnippers echter niet weg, want deze kun je gebruiken als compost. Door de langzame vertering is er een humuslaagje op gekomen en dit verbetert de structuur van de grond.

Opsluitband om houtsnippers bij elkaar te houden

Houtsnippers kunnen door de wind of door dieren verplaatsen. Om te voorkomen dat de houtsnippers door je hele tuin worden verstrooid, maak je gebruik van opsluitbanden, een randbegrenzer of borderranden. Deze zorgen voor een nette, strakke afscheiding in de tuin en de houtsnippers blijven dan beter op hun plaats liggen.

Houtsnippers aanvullen na periode van droogte

De grond kan inklinken als het een lange periode erg droog is. Inklinken houdt in dat de volume van de grond kleiner wordt doordat er minder grondwater is. Vul daarom de bodem aan met nieuwe houtsnippers als het een tijdje droog is geweest, om inklinking te voorkomen.