Rolgordijnen en jaloezieën monteren in je tuinhuis


Inspiratie / vrijdag, juni 25th, 2021

Je kunt je rolgordijnen en jaloezieën ofwel direct in de glaslat, op de raamvleugel of voor de raamuitsparing monteren van je tuinhuis. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Hoe worden rolgordijnen en jaloezieën gemonteerd?

Rolgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen voor ramen en deuren zijn praktische hulpmiddelen voor zonwering en verduistering. Omdat ze in vele variaties, maten en kleuren verkrijgbaar zijn, is er voor elk raam wel een geschikte zonwering. De meeste modellen zijn ook gemakkelijk te installeren.

Dankzij klembeugels voor het raamkozijn hoef je zelfs geen gaten te boren voor de installatie, want de beugels kunnen eenvoudig vastgeklikt en vastgeschroefd worden. Als deze manier van installeren niet mogelijk is, hoef je meestal maar twee gaten te boren om de beugels voor de zonwering te bevestigen.

Klembeugel of montagebeugel?

Als je het ilumio raamdecoratie direct aan de raamvleugel wilt bevestigen, is de gemakkelijkste manier het gebruik van klembeugels. Om de klembeugels te bevestigen, open je het raam en plaats je de klemmen bovenop het raamkozijn. Als je het rolgordijn of de jaloezie ook aan de onderkant van het raam bevestigd wilt hebben, plaats je ook klembeugels op het onderste deel van het kozijn. Draai nu de klemmen vast. Dit gebeurt bij de meeste modellen met een soort schroefklem.

Als je het rolgordijn, plisségordijn of jaloezie op een andere plaats monteert dan het vensterraam, moet je meestal gaten in de muur boren om de beugels met schroeven te bevestigen. Gebruik een waterpas om de positie van de beugels uit te lijnen. Schroef dan de beugels of montagehaken in de muur.

Nu kun je het rolgordijn of jaloezie ophangen, de zijranden controleren en de schroef vastdraaien. Voor een uniform uiterlijk zijn er speciale bekledingen voor de hoofdrails.

Montage in de glaslatten

Rolgordijnen en jaloezieën kunnen direct in de glaslatten geschroefd worden als ze breed genoeg zijn. Daartoe moet de afstand tussen de ruit en de buitenrand van de glaslatten minstens 15 mm bedragen. Met deze minimale diepte kan het rolgordijn of de jaloezie gemakkelijk aan de rand van de vensterruit uitsteken. Idealiter is de glaslat dus 25 mm diep.

Rolgordijnen met glaslatten zijn populair omdat ze compact gemonteerd zijn en geen ruimte voor het raam innemen. Volg bij het installeren de aanwijzingen van de fabrikant. Afhankelijk van het model schroef of lijm je het rolgordijn vast.

Bevestiging op de raamvleugel

Als je de houder voor rolgordijnen, jaloezieën of plisségordijnen op de raamvleugel monteert, loopt de verduistering voor de raamvleugel langs. Voor de bevestiging moet je of gaten boren voor deuvels en schroeven, of hoeken gebruiken om de houten jaloezieën op te hangen.

Je kunt ook speciale klembeugels gebruiken waaraan rolgordijnen en dergelijke bevestigd kunnen worden zonder gaten te hoeven boren. Vooral in huurappartementen is het aan te bevelen klembeugels te gebruiken, omdat je ze weer kunt verwijderen zonder sporen achter te laten.

Plaatsing in de nis van het venster

Installeer je rolgordijn in de uitsparing van het raam als je wilt dat de verduistering zowel over de ruit als over de raamvleugel reikt. Meestal worden jaloezieën en rolgordijnen die niet met een zijgeleider bevestigd zijn, in de uitsparing van het raam bevestigd. In dit geval worden ze met deuvels en schroeven in het plafond van de bovendorpel van het raam gemonteerd. Let er bij dit soort installatie op dat de zonwering hoog genoeg gemonteerd is, zodat het raam nog geopend kan worden als het rolgordijn of de jaloezie ingetrokken is.

Om het rolgordijn of de zonwering in de uitsparing van het raam te installeren zonder te hoeven boren, kun je ook praktische trekstangen gebruiken. De stangen zijn flexibel in lengte verstelbaar en kunnen in de raamuitsparing geklemd worden door ze eenvoudig aan te spannen.

Plaatsing voor de nis van het raam

Om het hele raam inclusief bovendorpel te bedekken, kunnen ook jaloezieën, rolgordijnen en plisségordijnen voor de raamuitsparing gemonteerd worden. Bij dit type installatie bevestig je de verduistering ofwel aan de muur boven het raam, ofwel aan het plafond. Hier profiteer je van het feit dat zelfs als het raam gekanteld is en de jaloezie neergelaten, er weinig licht de kamer binnenkomt. Als ook de uitstekende vensterbank bedekt moet worden, gebruik dan verstelbare beugels voor de muurbeugel, waarmee je de afstand tussen de muur en het rolgordijn of de jaloezie individueel kunt bepalen. Zorg er ook hier voor dat het raam nog ongehinderd geopend kan worden als het rolgordijn ingetrokken is.