Tellerkopschroeven – Perfecte houtbouwschroeven voor zware constructies


Inspiratie / donderdag, juli 15th, 2021

Wanneer u werkt met grote en zware constructies is het erg belangrijk om de juiste schroeven te gebruiken. Deze schroeven vormen de basis voor uw bouwwerk. Denk aan een overkapping, hierbij wilt u dat deze goed blijft staan. Om de dikke balken en grote planken op hun plaats te houden, maakt u gebruik van een sterke schroef met een grote klembaarheid, de tellerkopschroef! Wat deze houtbouwschroeven voor u kunnen betekenen, zullen wij u hier uitleggen.

Tellerkopschroeven worden gekenmerkt door hun extra grote schroefkop. Deze kop ziet er uit alsof een sluitring aan de kop is vastgemaakt. Door de kop van een schroef te vergroten, zal de klembaarheid toenemen. De kop trekt uiteindelijk het materiaal op zijn plek. Met een grotere kop, heeft deze een groter oppervlak. De krachten die op de schroef werken kunnen dan beter verdeeld worden, over dit grotere oppervlak.

Het materiaal klemmen wordt extra makkelijk gemaakt door het schroefdraad. Tellerkopschroeven hebben namelijk deeldraads schroefdraad. Dit betekent dat de schroefdraad niet de hele schroef bedekt. Voor constructiewerk waarbij u materialen tegen elkaar klemt of plaatst, is dit precies wat u wilt. Dit laatste gladde deel van de schroef maakt het namelijk mogelijk voor de materialen om helemaal strak tegen elkaar te trekken. Voordat de schroef glad wordt, zit er nog een stuk draad dat er anders uit ziet. Dit noemt men schachtribben. Deze maken het laatste stuk indraaien van de schroef extra makkelijk. Wanneer u met bijvoorbeeld hardhout werkt, ziet u bij lange schroeven vaak dat het laatste stuk erg moeilijk wegdraait in het hout. Doordat de schroef beschikt over schachtribben, zal dit niet voorkomen. Daarnaast zorgen deze schachtribben ervoor dat de krachten beter over het gehele lange deel van de schroef verdeeld kunnen worden.

Om het totaal af te maken, heeft de tellerkopschroef vaak een extra scherpe punt. Deze punt zorgt ervoor dat de schroef makkelijk in het hout aan te brengen is. Daarnaast zal deze makkelijk door het hout boren. Na de punt, zal het brede schroefdraad het zware werk overnemen. Deze trekt de schroef verder door het hout heen, maar zal deze ook goed vastklemmen in het houtoppervlak.