Zo leg je kunstgras op je balkon of dakterras


Inspiratie / zaterdag, juli 17th, 2021

Mensen die op het platteland of dorp wonen hebben meestal een flinke tuin bij hun huis, vaak zelfs zowel aan de achter- als voorkant. Als je in de stad woont is de kans echter redelijk groot dat je geen tuin hebt. Waarschijnlijk hoort er dan wel een dakterras of balkon bij je woning, waarmee je toch een stukje privé-buiten hebt. Als je graag zoveel mogelijk de uitstraling van een tuin wil nabootsen is kunstgras daarvoor de uitgelezen mogelijkheid. Kunstgras is in de loop van de jaren dusdanig ontwikkeld, dat de huidige kunstgrassoorten niet of nauwelijks van echt gras te onderscheiden zijn.

Eerst egaliseren

Een voorwaarde voor een mooi kunstgazon is wel een egale ondergrond. Heeft jouw balkon of dakterras gaten of kuilen, vul die dan eerst op. Zijn er bobbels, maak ze dan goed vlak. Want beide afwijkingen kunnen zorgen voor meer slijtage van je nieuwe gazon. Hoe strakker de ondergrond, hoe mooier je kunstgras zal liggen en hoe langer de levensduur ervan zal zijn.

Ondergrond aanbrengen

Op veel dakterrassen en balkons komen we ondergronden tegen als beton en hout, dat laatste meestal in de vorm van een vlonder. Prima als vloer voor je tuinmeubilair maar in beide situaties is het aan te raden om hier een ondervloer op te leggen. Daardoor blijft je kunstgras beter liggen en zal het minder gaan schuiven. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe gazon prettiger loopt en veel langer meegaat. Foam is een voorbeeld van materiaal dat prima dienst doet als ondergrond. Maar er zijn uiteraard alternatieven. Meer informatie over de beste keuze qua ondervloer vind je op de online kennisbank voor kunstgras.

Kunstgras leggen

Als je ondergrond helemaal egaal is kun je het kunstgras leggen. Je rolt het uit over de ondervloer, waarbij je de vezelrichting naar je woning richt. Schrik er niet van als de grassprieten van je nieuwe gazon wat plat liggen, dat komt door de opgerolde vorm waarin als het ware lang opgesloten heeft gelegen. Wat meteen verbetering brengt is het kunstgras met een handveger of bezem wat op te borstelen. Dit regelmatig herhalen helpt overigens ook om het zo natuurlijk mogelijk te laten ogen.

Waar te koop?

Kunstgras kan je tegenwoordig overal kopen tegen een scherpe prijs, in iedere bouwmarkt kan je hiervoor terecht. Daarnaast zijn er genoeg online discount shops te vinden waar je terecht kunt voor goedkoop kunstgras. Maar de beste kwaliteit en het meest natuurlijke materiaal vind je uiteraard bij een gespecialiseerde kunstgrasverkoper