Welk type houten overkapping bouw jij in de tuin?


Inspiratie / maandag, april 25th, 2022

Wil je jouw tuin iets extra’s geven waar je het hele jaar door plezier van hebt? Dan is het een goed idee om zelf een houten overkapping te bouwen. Dit is een leuke klus waar je veel voldoening uit haalt. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten en maten. Wil je een knusse plek creëren waar je bij welk weertype dan ook heerlijk buiten kunt zitten? Dat kan met bijvoorbeeld een pergola of een veranda. Zoek je naar een manier om spullen zoals openhaardhout, fietsen en tuinmeubels droog en beschut te stallen? Dan biedt een kapschuur je legio mogelijkheden. Een houten afdak is een praktische en stijlvolle toevoeging bij de voordeur.

In de meeste gemeenten profiteer je van het bijkomend voordeel dat je voor een overkapping geen bouwvergunning nodig hebt. Heb jij je schetsboek al in de aanslag? Lees dan nog even verder, want in dit artikel lichten we diverse mogelijkheden voor je uit.

Multifunctionele pergola

Kies jij bij voorkeur voor een multifunctionele eyecatcher die tot de klassiekers onder de houten overkappingen behoort? Dan inspireren we je graag met de pergola. De losstaande constructie van een pergola bestaat uit palen en dwarsbalken. Er bestaan vele soorten pergola’s zoals landelijke, strak moderne en romantische varianten. De meest eenvoudige vorm bouw je gemakkelijk met slechts vier houten palen waar je houten balken op laat rusten. Maar je kunt er ook voor kiezen om de constructie dicht te maken met behulp van planken en doorzichtig glas of kunststof. Op die manier ontstaat een fraaie plek waar je bij kou en regen toch van het buitenleven kunt genieten. Door de pergola te voorzien van verschuifbare doeken, realiseer je een extra terras in je tuin. In de warme zomermaanden vind je op deze aangenaam koele plek bescherming tegen de felle zon. Ben je een liefhebber van welig tierend groen? Dan is het ook een prachtige, groene optie om je pergola te laten begroeien met klimplanten, zoals: clematis, blauweregen, klimrozen en druiven.

Bourgondische kapschuur

De kapschuur is een andere veelgekozen mogelijkheid voor een houten overkapping. Dit type bestaat uit een achterwand en één of meerdere zijwanden. Daarbovenop rust een korter en een langer dakdeel. Aan de voorkant is een kapschuur open. Zoals je merkt, kun je met deze structuur alle kanten op. Ben jij een echte Bourgondiër die op mooie zomeravonden graag buiten eet, borrelt en relaxt? Dan maak je van je kapschuur natuurlijk een riante plek om uitgebreid te loungen. Door deze overkapping een wat grotere oppervlakte te geven, ontstaat er plenty ruimte voor een eettafel met stoelen, een royale bank en misschien zelfs een buitenkeuken. Wil je er ook in de koudere maanden van het jaar vertoeven? Plaats er een gashaard of heaters en je hebt de beschikking over een knus alternatief voor je huiskamer.

Duurzaam Douglashout

Heb jij de keuze voor jouw favoriete type overkapping gemaakt? Dan is het een kwestie van het bepalen van de juiste locatie en het selecteren van het materiaal. Wil je verzekerd zijn van een warme, natuurlijke uitstraling en een lange levensduur? Dan kun je bij een online houthandel Douglashout kopen. Deze Europese naaldhoutsoort laat zich eenvoudig bewerken en is verkrijgbaar in de vorm van onder andere: Zweeds rabat, potdekselplanken, gezaagde en geschaafde palen of planken, dakbeschot, sponningdelen en vlonderplanken.