Welk type omheining past bij jouw tuin?


Tips / dinsdag, november 10th, 2020

Mensen vergissen zich vaak in het belang van de omheining van een tuin. Deze heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling en sfeer van een een tuin. Om van je tuin echt jouw plekje zijn er vele mogelijkheden, variërend van een gietijzeren sierhekje tot complete hagen.

Een (gietijzeren) hekwerk

De eerste manier om je tuin af te bakenen is natuurlijk een ouderwets hek. Dit ziet er vanaf de straat al vrij snel wat deftig uit. Dit komt ook doordat het een dure manier is om je tuin te omheinen. De lage tuinhekjes worden dan ook vooral gebruikt aan de straatkant, waar andere mensen het kunnen zien. De deftige uitstraling is meestal te danken aan het materiaal gietijzer. De tuinhekken van dit materiaal zijn vaak uitgevoerd met barokke en jugendstil-achtige krullen. De bovenzijde van deze hekwerken kan zowel met vriendelijke rondingen als de kunstige pinnen uitgevoerd zijn. Een gietijzeren sierhek is vooral geschikt als je de tuin goed bijhoudt en er veel sierplanten en -struiken hebt staan.

Een belangrijk nadeel van dit type hekwerken is echter dat ze over het algemeen weinig bijdragen aan je gevoel van privacy. Bovendien geldt voor dit type tuinhekjes dat ze op het oog relatief snel herhalend en saai over kunnen komen. Gebruik ze daarom ook vooral niet om een groot stuk tuin te omheinen. Voor grotere stukken zijn de hoge ijzeren hekwerken met spijlen wel geschikt. Omdat deze echter minder fraai ogen worden ze eigenlijk alleen gebruikt bij grote stukken die niet in het zicht staan.

Een houten schutting

Een andere manier om je tuin te omheinen is met een houten schutting. Het grote voordeel van dit type afscheiding is het natuurlijke gevoel dat hout aan je tuin geeft. Voor de uitstraling van je houten schutting is het vooral belangrijk welke houtsoort je gebruikt. Geïmpregneerd grenen of vurenhout zijn nog altijd populaire materialen voor een schutting. Ze zijn weliswaar goedkoop, maar gaan ook minder lang mee.

Tropisch hardhout is in dat opzicht vaak een duurzamere keuze. Bovendien heeft het vaak ook een stijlvolle uitstraling. Denk daarbij aan houtsoorten als Azobé, Bankirai en Keruing, die niet alleen lang meegaan, maar ook een prachtige tekening en kleur hebben.

Wil je een woest, natuurlijke uitstraling? Dan kun je ook gaan voor een schutting van schorsplanken. Een schutting van bijvoorbeeld Lariks schaaldelen is vooral op zijn plek in een omgeving met veel groen.

Een groene haag

Voor een groene omheining van je tuin is een haag de beste keuze. Zowel in steden als in dorpen is dit een veelgebruikt soort omheining voor de tuin. Afhankelijk van welke hoogte haag het beste bij je tuin past, ben je zo een paar jaar verder voor de haag zo groot is gegroeid. De manier om dit voor te zijn is om een kant en klaar haag te gaan. Zoals de naam al zegt kun je deze haag direct planten.

Vooral de Hedera is een populair type kant en klare haag. De meeste soorten hedera blijven namelijk het hele jaar groen. Hierdoor kun je dus het hele jaar geniet van een groene tuin.